Путин забелязал остра антируска риторика у Байдън

Путин забелязал остра антируска риторика у Байдън

Руският президент Владимир Путин заяви, че е забелязал остра антируска риторика от страна на кандидата за президент на САЩ на демократите Джо Байдън, но добави, че е обнадежден от изказванията му за контрола над оръжията, предаде Ройтерс.

"Що се отнася до кандидата на Демократическата партия, там също сме свидетели на доста остра антируска риторика. За жалост, свикнахме с това", каза руският президент в интервю по руска държавна телевизия. Той обаче добави, че от Байдън е имал и обнадеждаващи изказвания за Новия СТАРТ (Договора за ограничаване на стратегическите въоръжения), последния голям договор между Русия и САЩ за контрола на ядрените арсенали на двете страни, който изтича през февруари.

Москва и Вашингтон засега не успяват да се споразумеят за нов договор или за удължаване на срока на сегашния, макар че във вторник специалният пратеник на Тръмп за контрола над въоръженията заяви, че в "двустранните преговори" е отбелязан важен напредък.

"Кандидатът Байдън публично заяви, че е готов за продължаване на Новия СТАРТ или за сключването на нов договор за ограничаване на стратегическите оръжия, а това е много важен елемент от сътрудничеството ни за в бъдеще", заяви Путин.

В интервюто руският лидер добави, че е готов да работи с всеки президент на САЩ, когото американците изберат, предаде ТАСС. "Ще работим с всеки бъдещ президент на САЩ - с този, на когото американският народ даде доверието си", подчерта Путин. Той заяви, че Русия следи предизборната надпревара в Щатите като "страничен наблюдател" и не се меси в този процес.

Руският лидер отбеляза, че откакто президент е Доналд Тръмп, е имало много както позитивни, така и негативни явления в двустранните отношения. Към първите той отнесе в частност увеличения стокообмен и стабилизирането на ситуацията на енергийните пазари, а към другите - санкциите и излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег.

Путин заяви, че в САЩ има "двупартиен консенсус" за възпиране на Русия.

Споделяне

Още от Свят