Путин забрани полетите до Грузия и изтегля руснаците оттам

Путин забрани полетите до Грузия и изтегля руснаците оттам

Президентът Владимир Путин подписа указ, забраняващ на авиокомпаниите от 8 юли да транспортират руснаци до Грузия и препоръча на туристическите компании да не продават пакети за екскурзии до кавказката държава. Държавният глава също така нареди на правителството да осигури връщането на руснаците, временно пребиваващи на територията на Грузия.

Причината са избухналите вчера бунтове в Грузия, след катопредседателят на Междупарламентарната асамблея на православието и депутат от руския парламент Сергей Гаврилов седна мястото на председателя на парламента на Грузия.

Цитиран от РИА Новости руският политик заяви, че грузинската страна го е поставила на това място "според протокола при подобни събития".

Инцидентът предизвика недоволство от страна на опозиционните депутати от Обединеното национално движение и "Европейска Грузия”, които напуснаха срещата.

След това радикалите нахлуха в грузинския парламент и поискаха руската делегация да напусне страната. Участниците в протеста поискаха оставката на председателя Ираклий Кобахидзе и на вътрешния министър Георги Гахария.

По време на митинга най-малко 240 души бяха ранени. Полицията задържа над 300 протестиращи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят