Путин заговори за "деофшоризация" на руската икономика

Руските компании трябва да бъдат регистрирани в Русия и да имат прозрачна структура на собствеността, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

На конгрес на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП) държавният глава подчерта, че предприемачите трябва да разберат доколко са отговорни. "Руските компании трябва да бъдат регистрирани на територията на нашата страна и да имат прозрачна структура на собствеността", отбеляза той пред шефовете на най-големите руски компании.

"Убеден съм, че и вие сте заинтересовани от това. Ето защо си поставихме задачата за деофшоризация в тази част на икономиката", допълни Путин, цитиран от Ройтерс.

Президентът поясни, че целта на тези действия не е просто "да се вземат и ограничат възможностите за използване на офшорни схеми". "Със забрани малко неща могат да се решат", посочи Путин, отбелязвайки, че основното направление е друго: да се повиши привлекателността на руската юрисдикция, да се подобри бизнес климатът, да се засилят правните гаранции за защита на собствеността, а също и да се усъвършенства дейността на съдебната система, включително и арбитражното съдопроизводство.

"С всички тези въпроси ще се заемем последователно", обеща Путин.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?