Путин закри РИА "Новости", нова агенция ще информира света "за истината" в Русия

Създава се агенция "Россия сегодня" с шеф – близкият до президента Дмитрий Кисельов

Путин закри РИА "Новости", нова агенция ще информира света "за истината" в Русия

Руският президент Владимир Путин ликвидира най-голямата държавна информационна агенция РИА "Новости" и държавното радио "Голос России", а на тяхно място създава организация, на която възлага да информира чуждестранната аудитория за събитията в Русия под ръководството на Дмитрий Кисельов, известна фигура от руската телевизионна пропаганда.

Кремъл обяснява реформата в държавните медии със стремежа да се съкращават разходи и да се обяснява на света истината за Русия, предаде Ройтерс.

Критиците обаче смятат, че предаването на относително либералния медиен холдинг в ръцете на Кисельов е крачка към възстановяване на съветските времена, когато вътрешните новини бяха монопол на ИТАР- ТАСС, а за външните отговаряха РИА - АПН и "Советское информбюро". Кисельов е известен със спорните и консервативните си позиции, посочва АП и припомня епизод от негово тв предаване през август, когато той заявил, че по негово мнение органите на хомосексуалистите не са годни за трансплантации и трябва да бъдат изгаряни.

С публикуван в понеделник указ "За някои мерки по повишаване ефективността на дейността на държавните средства за масова информация" Путин разпорежда да се ликвидира РИА и вместо нея да се създаде агенция "Россия сегодня". Отговорностите ѝ ще са да информира "зад граница за държавната политика на РФ и обществения живот в РФ", посочва Путин. Сходствата със съветската АПН са очевидни, тъй като сред задачите на АПН бе да създава материали за "обществено-икономическия и културния живот на съветския народ, а също материали, отразяващи гледната точка на съветската общественост по най-важните събития от вътрешния и международния живот".

С връщането на Путин за трети президентски мандат в условията на масови протести, Кремъл и лоялните му бизнес структури усилиха контрола над средствата за масова информация, обръщайки внимание на интернет и вестниците, които се превърнаха с средище на обществения дебат след монополизирането на федералния телевизионен ефир.

Мащабите на реформата, започнали в държавните новини, не се окончателно ясни: ролята на държавната агенция ТАСС след реорганизацията на РИА все още не е обявена.

Сега официалните новини ще бъдат монополизирани в ръцете на ИТАР-ТАСС, коментира в блога си известният руски журналист Андрей Малгин.

Шефът на кремълската администрация Сергей Иванов каза, че целта на реформата е по-рационално използване на бюджетните средства, които държавата отделя за информационни ресурси, съобщи РИА.

"Русия провежда самостоятелна политика, твърдо защитава националните интереси; да се обясни това на света не е лесно, но може и трябва да се прави. Трябва да се говори истината, да се прави достъпна за максимален брой хора, като за това се използва съвременен език и най-съвършени технологии", заяви ръководителят на администрацията на Кремъл, който е отдавнашен съюзник на Путин.

"Държавната пропаганда трябва да има свое лице и Кисельов подхожда идеално", коментира в блога си популярният политик и последователен критик на властта Алексей Навални.

РИА Новости струва на руския бюджет около 100 млн. долара годишно, а ИТАР-ТАСС – двойно по-евтино, отбелязва Ройтерс. В бюджета е записано, че те получават пари за "организиране на информационно-пропагандна подкрепа на вътрешната и външната политика на Руската федерация".

Основните бюджетни разходи за пропаганда обаче отиват в държавната радио-телевизионна корпорация ВГТРК, откъдето в "Россия сегодня" отива Кисельов. През тази година холдингът получава дотации от близо 700 милиона долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят