Путин заплаши, че "Южен поток" може да заобиколи страните от ЕС

Путин заплаши, че "Южен поток" може да заобиколи страните от ЕС

Ако Европейският съюз възпрепятства реализацията на газопровода "Южен поток", Русия ще разгледа други варианти за маршрута на тръбата – през страни, които не членуват в ЕС, заяви в събота президентът на Руската федерация Владимир Путин, цитиран от руски медии.

 

"Ако и в бъдеще имаме още някакви проблеми по "Южен поток" – а Брюксел постоянно ни слага прът в колелата за този проект – ние ще разгледаме и други варианти – през страни, които не влизат в Евросъюза. Просто ЕС ще получи още една транзитираща държава. Защо те правят това, тези брюкселци, аз не разбирам. Но ние сме настроени, ако не ни пречат, да реализираме и "Южен поток", и "Северен", заяви Путин на среща с представители на световните агенции в събота.

 

Руският държавен глава се оплака още, че Евросъюзът не разрешава на Русия да използва пълнатамощност на газопровода "Опал", който свързва "Северен поток" със съществуващата газотранспортна мрежа. Русия и Германия се опитват да осигурят за "Опал" изключване от нормите на Третия енергиен пакет на ЕС, което ще позволи на "Газпром" да запълни тръбата с повече от 50 процента.

 

"Дават да използваме само 50 процента от мощността. Защо? Това е пълна глупост. Вложили сме милиарди долари в строежа, довели сме ресурсите до Германия, а по нейната територия може да прекарваме само 50%", заяви Путин и отбеляза, че е много трудно да се работи в такива условия.

 

"Но ние ще продължаваме с усилията, ще продължаваме да се договаряме с нашите партньори.", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес