Путин заплаши да ограничи чуждите капитали в Русия

Путин заплаши да ограничи чуждите капитали в Русия

Владимир Путин е готов да ограничи чуждестранните инвестиции в икономиката на страната по примера на САШ, пише руското издание "Взгляд" в понеделник. През март тази година Америка затегна законодателството си по отношение на чуждестранните инвеститори и вече всички сделки се проверяват от националното разузнаване на САЩ. Наскоро стана ясно и, че Европейския съюз готви мерки за защита на енергийния си сектор от инвазията на руските капитали.

Какъв ще бъде законопроектът на Русия все още не се знае. Участниците на пазара очакват окончателния му вариант и предполагат, че ограниченията ще се отнасят за стратегически важни отрасли.

Ако нещата продължават така, ние ще бъдем принудени да предприемем стъпки за защита на своите интереси, заяви Путин в Обединението Арабски емирства, където е напосещение. Той отбеляза, че предприетите действия от страна на САЩ и европейските страни засягат пряко руските вложения.

Владимир Путин заяви, че обсъждането на такъв закон не е просто. "Ние в Русия дълго дискутирахме необходимостта от приемането на такъв закон, но досега сме задържали този процес", каза руският държавен глава.

"Имаше един период, когато икономическите ни възможности бяха ограничени и от нас се искаше да отворим икономиката си. Сега, когато такива възможности съществуват у нас, други страни, наши партньори, взимат мерки в обратна посока и затварят или създават условия за затваряне на пазарите си за инвестиции", добави Владимир Путин.

Икономистите отдавна отбелязват ръста на чуждите инвестиции в Русия, които за първото .полугодие на 2007 г. са достигнали 60.3 млрд. долара - с 2.6 пъти повече от миналата година.

Най-много в Русия влагат Великобритания, Холандия, Кипър, Люксембург, Швейцария, Франция, Германия, Ирландия и САЩ. На тях се падат 86.3% от общия обем чужди инвестиции.

В момента действа сложен механизъм при покупка от чужда компания на над 50 процента от акциите на дружества, работещи в стратегически отрасли, и неместните фирми не могат да получат контрол върху разработката на стратегически находища, отбелязва аналитикът Станислав Клещев. Според него досега това не е било разписано и предстои да бъде формализиран. Негативни последствия за имиджа на страната от законодателните мерки обаче не се очаква да има, коментира той.

"Инвеститорът може да прецени шансовете си за покупка веднага, отколкото да направи сделката и да се натъкне на противодействие от страна на държавата",отбелязва Клещев.

От службата за външно разузнаване твърдят, че във ведомството не са постъпвали официални документи за законопроекта. Неин представител отбелязва, че докато се обсъжда бъдещият документ няма смисъл от коментира по него.

Генералният директор на компанията "Антанта Капитал" Евгений Коган е уверен, че предвидените от президента ограничения се отнасят само за стратегическите отрасли и няма да окажат влияние  на руския фондов пазар.

"Винаги сме работили по законодателството на Русия", отбелязва официалният представител на концерн "Бритиш петролеум" в Русия Владимир Буянов. Той добавя, че когато бъде приет новият закон ще стане ясно как той ще се отрази на работата на корпорацията.

"Европейската банка за възстановяване и развитие, както и други международни финансови институции,винаги се стреми  към премахване на външнотърговските бариери,иберализацията на икономиката и прехода към пазарни отношения", заяви представителя на руския офис на ЕБВР Ричард Уолис.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?