Путин заплаши с огледални мерки, ако САЩ разположат ракети в Европа

Руският президент презентира новите супер оръжия на Москва

Путин пред Федералното събрание, сн. ЕПА/БГНЕС

Русия ще предвиди огледални и асиметрични мерки в случай, че САЩ разположат в Европа ракети със среден и малък обсег, съобщи президентът Владимир Путин в годишното си послание към Федералното събрание, предаде ТАСС.

"Вече съм казвал и искам да повторя, Русия няма намерение, това е много важно и го повтарям специално, Русия няма намерение първа да разполага подобни ракети в Европа", каза Путин

"Ако пък те наистина бъдат произведени и доставени на европейския континент, а САЩ имат такива планове, поне не сме чули изявления в обратния смисъл, това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде сериозни заплахи за Русия, защото за някои класове от тези ракети времето, за което биха долетели до Москва, може да достигне 10-12 минути. Точно това е много сериозната заплаха за нас. В такъв случай ще бъдем принудени, искам да подчертая - именно принудени, да предвидим огледални и асиметрични действия", добави той.

"Ще го кажа ясно и открито: Русия ще бъде принудена да разположи въоръжение, което ще може да се използва не само срещу територии, откъдето може да дойде пряка заплаха, но и срещу територии, където се намират центрове за решение за използване на заплашващи ни ракети", заяви Путин.

Путин плаши с нови оръжия

Путин заяви, че Русия ще насочи нови оръжия срещу САЩ, ако те разгърнат нови ракети със среден обсег в Европа след оттеглянето на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 година.

Путин отхвърли твърдението на САЩ, че оттеглянето им от договора се дължи на това, че Русия го нарушава, и заяви, че САЩ отправят неверни обвинения към Русия, за да оправдаят изтеглянето си от договора.

Путин заяви, че Русия ще въведе на въоръжение нова хиперзвукова ракета за военноморските си сили. Той каза, че ракетата "Циркон" ще лети със скорост девет пъти по-голяма от скоростта на звука и ще има обсег от 1000 км.

Ракетата ще се използва от съществуващи руски кораби и подводници, добави той.

Други обявени миналата година оръжия, включително крилатата ракета с ядрен двигател "Буревестник" и подводният дрон с ядрен двигател "Посейдон", преминават успешно изпитанията си.

Путин предложи на американските си колеги да пресметнат обсега и скоростта на новите руски оръжия преди да вземат решения, които застрашават Русия, съобщи БТА.

В управляващата класа на САЩ има много хора, които излишно се увличат от идеята за изключителността и превъзходството на своята страна над целия останал свят, каза Путин.

"Те, разбира се, имат право да мислят каквото си искат. Дали обаче умеят да смятат? Вероятно умеят. Да пресметнат тогава обсега и скоростта на нашите перспективни оръжейни системи. Само за това молим - първо да пресметнат, а чак след това да вземат решения, които могат да създадат допълнителни сериозни заплахи за нашата страна и естествено ще доведат до ответни действия на Русия, чиято сигурност ще бъде надеждно и безусловно обезпечена", заяви Путин под бурните аплодисменти на присъстващите.

Русия незабавно ще реагира щом заплахата срещу нея стане действителна и ще насочи оръжията си не само срещу страните, където САЩ ще разположат въоръжението си, а и срещу самите САЩ, заяви Путин.

Руският президент увери, че страната му иска да е в приятелски отношения със САЩ и запазва готовност да преговаря с тях по въпроси на въоръжението, предаде Асошиейтед прес.

"Не искаме конфронтация, особено със световна сила като САЩ", каза Путин, но същевременно разкритикува разрушителната по думите му политика на САЩ да налагат санкции на Русия.

САЩ използват "въображаеми обвинения"

Той добави, че Русия е готова да води със САЩ преговори за контрола на ядрените оръжия, когато Вашингтон бъде готов за тях, но подчерта, че Москва няма да започва такива преговори.

"Готови сме за преговори по разоръжаването, но не смятаме да тропаме на затворена врата. Ще изчакаме нашите партньори да осъзнаят необходимостта от диалог на равноправна основа", каза Путин, цитиран от Франс прес.

Той обвини САЩ, че използват "въображаеми обвинения", за да оправдаят изтеглянето си от ракетния договор от 1987 г.

"Американските ни партньори трябваше да кажат нещата честно вместо да използват въображаеми обвинения към Русия, за да мотивират едностранното си оттегляне от договора", заяви Путин пред двете камари на руския парламент.

САЩ демонстративно пренебрегнаха клаузите на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег при разполагането на ракетни установки в Румъния и Полша, заяви Путин, цитиран от ТАСС.

"Първо започнаха разработване и използване на ракети със среден обсег, като за отклоняване на вниманието ги нарекоха ракети-мишени за целите на противоракетната отбрана. След това пристъпиха към разполагане в Европа на ракетни установки МК-41, които могат да използват крилати ракети със среден обсег "Томахок". По този начин САЩ демонстративно пренебрегнаха положения от членове 4 и 6 на договора", заяви руският президент.

Той призна, че договорът от 1987 г. е остарял, защото след годината на сключването му са настъпили значителни промени в света.

"Много страни са развивали и продължават да развиват такива оръжия, а Русия и САЩ - не. Ние сами се ограничихме доброволно. Американските ни партньори обаче трябва да кажат това, да го кажат честно, а не да използват измислени обвинения към Русия, за да обосноват едностранното си изтегляне от договора", заяви Путин.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?