Путин засега отхвърля налагането на ответни санкции срещу Запада

Владимир Путин, сн. БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че е отхвърлил предложението на правителството на Руската федерация да се въведат ответни санкции срещу САЩ и ЕС.

"Руското правителство вече предложи някои ответни стъпки. Аз смятам, че това не е необходимо", заяви пред журналисти държавният глава след среща с ръководители на Беларус и Казахстан във вторник вечерта, съобщи БТА.

По-рано този ден висши руски политици коментираха, че Русия ще отговори на Запада, след като ЕС и САЩ разшириха списъците от руснаци със замразени банкови сметки и забрана за пътуване на тяхна територия.

"Ако нещо подобно продължи, то ние, разбира се, трябва да помислим за това кой и как работи в ключовите сектори на руската икономика, включително в енергийния сектор. Много бихме искали да не прибягваме към никакви мерки в отговор", каза Путин.

 Той отново отправи обвинения към САЩ, че дирижират украинската криза, но остават в сянка. "Мисля, че това, което се случва сега, ни показва кой наистина ръководи процеса отначало", обясни руският президент.

По думите му това, че САЩ са излезли на преден план в разрешаването на кризата в Украйна, "говори, че те първоначално и са оглавявали този процес". Путин призова Киев и проруските протестиращи да уважават Женевското споразумение от 17 април и да седнат на масата за преговори.

Руският президент изрази надежда, че проблемът със задържаните в Славянск наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще бъде разрешен.

Путин отново отхвърли твърденията за участие на руски военнослужещи в събитията в Украйна. "Отговорно заявявам, че в Украйна няма нито руски инструктори, нито специални части, нито войски - няма никой", заяви президентът, обвинявайки Запада, че сам е "забъркал кашата" в Украйна, а сега търси виновни и затова е наложил санкции на Русия.

Според информирани източници на "Газета".ру Путин и Медведев ще пристигнат на 9 май (Деня на победата) в Крим. Преди това Путин ще приеме парада на Червения площад. После ще отпътува за Севастопол, където тази година празнуват 70 години от освобождението от нацизма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?