Путин засега отхвърля налагането на ответни санкции срещу Запада

Владимир Путин, сн. БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че е отхвърлил предложението на правителството на Руската федерация да се въведат ответни санкции срещу САЩ и ЕС.

"Руското правителство вече предложи някои ответни стъпки. Аз смятам, че това не е необходимо", заяви пред журналисти държавният глава след среща с ръководители на Беларус и Казахстан във вторник вечерта, съобщи БТА.

По-рано този ден висши руски политици коментираха, че Русия ще отговори на Запада, след като ЕС и САЩ разшириха списъците от руснаци със замразени банкови сметки и забрана за пътуване на тяхна територия.

"Ако нещо подобно продължи, то ние, разбира се, трябва да помислим за това кой и как работи в ключовите сектори на руската икономика, включително в енергийния сектор. Много бихме искали да не прибягваме към никакви мерки в отговор", каза Путин.

 Той отново отправи обвинения към САЩ, че дирижират украинската криза, но остават в сянка. "Мисля, че това, което се случва сега, ни показва кой наистина ръководи процеса отначало", обясни руският президент.

По думите му това, че САЩ са излезли на преден план в разрешаването на кризата в Украйна, "говори, че те първоначално и са оглавявали този процес". Путин призова Киев и проруските протестиращи да уважават Женевското споразумение от 17 април и да седнат на масата за преговори.

Руският президент изрази надежда, че проблемът със задържаните в Славянск наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще бъде разрешен.

Путин отново отхвърли твърденията за участие на руски военнослужещи в събитията в Украйна. "Отговорно заявявам, че в Украйна няма нито руски инструктори, нито специални части, нито войски - няма никой", заяви президентът, обвинявайки Запада, че сам е "забъркал кашата" в Украйна, а сега търси виновни и затова е наложил санкции на Русия.

Според информирани източници на "Газета".ру Путин и Медведев ще пристигнат на 9 май (Деня на победата) в Крим. Преди това Путин ще приеме парада на Червения площад. После ще отпътува за Севастопол, където тази година празнуват 70 години от освобождението от нацизма.

Още по темата
  • 30 април 2014
Още от Свят

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?