Путин засекрети данните за военни загуби при спецоперации в мирно време

Разширява се списъкът на сведенията, представляващи държавна тайна

Путин засекрети данните за военни загуби при спецоперации в мирно време

Президентът на Русия Владимир Путин отнесе към категорията на държавната тайна данните на Министерството на отбраната за загуби при провеждането на спецоперации в мирно време, съобщава в четвъртък вестник "Комерсант".

Съответният указ е бил подписан днес и влиза в сила веднага. Ако информация за загубите бъде предадена на чужда страна, наказанието е до четири години затвор.

Досега за държавна тайна по закон се смятаха информациите за загуба на личен състав по време на война.

"Причината, поради която загубите не трябва да са публични, е Донбас", източния украински регион, където проруските сепаратисти се сражават от повече от година със силите на Киев, смята военният експерт Павел Фелгенауер. Киев и Западът обвиняват Русия, че оказва военна помощ на сепаратистите в Източна Украйна и че е изпратила редовна войска. Москва отрича категорично и признава само наличието на "доброволци".

Според Фелгенауер декретът цели да сплаши или да прати в затвора онези, които искат да разкрият информация за предполагаемите загуби на руската армия в Украйна. "Никога не съм виждал правна дефиниция на концепцията за специална операция", обяснява той. "Това означава, че всичко може да бъде определено като такава", подчертава експертът.

Руски и международни медии, както и противници на Кремъл, съобщиха няколко пъти за тайни погребения на руски военни, загинали в Русия. Няколко интервюта с бивши войници и техни семейства бяха публикувани в медиите, а информация за присъствието им в Украйна беше събрана чрез социалните мрежи.

Досега в Източна Украйна са били убити най-малко 220 руски войници, разкри неотдавна доклад, подготвян от убития през февруари руски опозиционен политик Борис Немцов. Докладът "Путин. Война" бе завършен от негови сътрудници.

В 11 глави от документа се посочват подробности за гибелта на руски войници по време на тайната им военна служба в Украйна. В доклада се съдържат свидетелски показания на руски военнослужещи, които заявяват, че Кремъл ги е изпратил да поддържат проруските сепаратисти в борбата им с украинските правителствени сили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?