Путин засилва контрола си върху властта чрез новото руско правителство

Путин засилва контрола си върху властта чрез новото руско правителство

Президентът Владимир Путин обяви състава на новото руско правителство, в което доминират негови доверени лица, затягайки хватката си върху икономиката и ограничавайки способността на премиера Дмитрий Медведев да следва програмата си за реформи, предаде Ройтерс в понеделник.

Игор Шувалов, влиятелен съюзник на Путин, запази поста си на първи вицепремиер, отговарящ за икономическата политика, а Антон Силуанов, бюрократ от кариерата, остана финансов министър.

Путин консолидира властта си и над структурите за сигурност, като запази на поста му министъра на отбраната Анатолий Сердюков и дългогодишния външен министър Сергей Лавров.

"Работата ще бъде трудна, предвид конкретната ситуация в световната икономика, където има твърде много несигурни фактори", каза Путин на заседание на новите министри в Кремъл, където той седеше начело на масата, с Медведев от дясната му страна.

След като размени позицията си с тази на Путин, бившият президент Медведев каза, че в бъдещия кабинет ще има големи промени, припомня Ройтерс. Асошиейтед прес отбелязва, че всъщност най-забележителните промени са в ръководствата на ведомствата по здравеопазване, образование и вътрешни работи заради сериозното обществено недоволство в тези сектори.

АФП също посочва, че досегашният вътрешен министър Рашид Нургалиев вероятно е свален от поста си заради многото скандали напоследък с полицейско насилие срещу граждани. Нургалиев бе заменен от генерал Владимир Колоколцев, досегашен началник на московското управление на МВР.

Според списъка на членовете на бъдещото правителство, цитиран от ИТАР-ТАСС, вицепремиерския си пост запазват още Владислав Сурков, който ще ръководи правителствения апарат, както и Дмитрий Козак, Дмитрий Рогозин и Александър Хлопонин, тоест, от седемте вицепремиери в оставеното от Путин правителство, сега той, в качеството си на президент, заменя само двама.

За ресора вътрешни работи ще отговаря Владимир Колоколцев, досега началник на московското управление на МВР, за здравеопазването - Вероника Скворцова, досегашен заместник-министър в същото министерство, а за образованието - Дмитрий Ливанов.

В утвърдения от президента състав на правителството има две жени - министърът на здравеопазването Скворцова и Олга Голодец, която ще бъде вицепремиер.

Медведев, който пое премиерския пост, след като Путин се върна в Кремъл на 7 май, обеща политика на стимулиране на растежа и приватизация, за да спаси руската икономика от зависимостта от петрола. Макар че партньорите в управляващия тандем обявиха , че ще разменят постовете си още миналия септември, продължителният и потаен процес на съставяне на павителството породи съмнения, че то ще бъде разкъсвано от фракционни борби, отбелязва Ройтерс. Съставът съдържа някои нови лица от екипа на младите пазарни либерали, които служеха в Кремъл по време на четиригодишния мандат на Медведев като президент.

Аркадий Дворкович бе назначен за един от шестимата вицепремиери в правителството на Русия. Той ще отговаря за енергийната и индустриалната политика - области, в които той е имал ограничено влияние на досегашния си пост като икономически съветник на Медведев. На мястото на Сергей Шматко министерството на енергетиката се поема от Александър Новак, бивш заместник-министър на финансите, което е знак, че "енергийният цар" при Путин, Игор Сечин, ще запази контрола си върху стратегическия петролен и газов сектор, въпреки че напуска правителството.

А обстоятелството, че пропутиновият икономист Андрей Белоусов е издигнат за министър на икономиката, означава, че Путин иска пряко да ръководи икономическата политика, което по традиция е прерогатив на премиера, коментира Ройтерс.

Могъщият съюзник на Путин, Игор Шувалов, запази поста си въпреки медийните публикацииза тесни финансови връзки на жена му с руски олигарси. Той призна сделките, но твърди, че в тях няма нищо нередно, отбелязва Ройтерс. Говорещият английски юрист се смята за един от малцината чиновници, способни да посредничат в битките за власт и влияние между пазарните либерали и другата фракция на силовиците - хората с минало, подобно на Путин, свързано със службите за сигурност.

Смята се, продължава агенцията, че Сечин – неформалният лидер на силовиците в Кремъл, напуска поста вицепремиер, но се очаква да запази общия контрол над петролната индустрия. Едно от последните действия на Путин като премиер беше да вкара Сечин в управата на главния държавен енергиен холдинг, позиция, която ще позволи на Сечин да притежава огромно влияние, дори и губейки правителствения си пост, посочва Ройтерс.

След изборната победа на Путин на 4 март, Сечин успя да уреди три големи сделки за проучване и добив за държавния "Роснефт", спря приватизацията на държавния монополист Транснефт и възстанови държавия контрол над енергийния сектор.

Споделяне

Още от Свят