Пясъчни и гръмотевични бури отнеха живота на 77 души в Индия

Пясъчни и гръмотевични бури отнеха живота на 77 души в Индия

Поне 77 души загинаха, а 143 са ранени в пясъчни бури, разразили се тази нощ в Северна Индия, съобщиха властите, цитирани от Франс прес. Най-засегнати от стихията са щатите Утар Прадеш и Раджастан и там жертвите са съответно 46 и 31, според служители на органите за реакция при бедствия.

Повечето загинали са станали жертва на паднали дървета и електрически стълбове или срутване на стени и покриви на сгради, които не са устояли на изключително силния вятър.

Асошиейтед прес съобщава за силни гръмотевични бури, придружени с проливни дъждове, взели 72 жертви в Северна и Западна Индия.

Властите се опасяват, че броят на загиналите може да се увеличи, тъй като още няма пълна информация за щетите в отдалечени райони, съобщи ДПА.

Пясъчните бури, придружени с изключително силни ветрове са обичайни за летния сезон в тези части на Индия.

За днес се очакват гръмотевични бури с поривисти ветрове в цяла Северна Индия, съобщи метеорологичната служба.

Комисарят на службата за справяне с бедствия Санджай Кумар каза, че разрушенията са особено силни в северния индийски град Агра, където се намира мраморният мавзолей Тадж Махал. В сряда вечерта в Агра са загинали 36 души, а вятърът е достигнал 130 км/ч. Някои хора са били убити от мълнии, предаде Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?