Пьотеринг: "Борисов знае какво иска от европредседателството"

Ханс-Герт Пьотеринг

"Имам впечатлението, че Борисов по принцип знае какво иска. Може би просто му трябва потвърждение", казва германският християндемократ и бивш председател на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, за когото се твърди, че е главният съветник на София за европредседателството.

"Ако оценката за моята роля е такава, каквато Вие я описвате, аз няма да възразя, макар че лично не бих искал да подчертавам чак толкова собствената си роля. Имам впечатлението, че министър-председателят Борисов по принцип знае какво иска. Може би просто му трябва потвърждение за онова, което планира", казва Пьотеринг в интервю пред Дойче веле.

"Не ми е работа да давам съвети на министър-председателя, ние просто разменихме мисли", заявява той по повод срещата си с Борисов в София. По думите му заслужава поздравление намерението на Борисов да направи нещо в полза на Западните Балкани: "Трябва да им кажем: Необходимо е да се реформирате, да се борите срещу корупцията, да изградите правова държава. От своя страна ние можем да ви предложим сближаване в определени области, например можем евентуално и за вас да премахнем таксите за роуминг, както за страните членки. Или пък в областта на дигитализацията: държавите от Западните Балкани също да бъдат приобщени към всичко онова, което прави ЕС. Смятам, че така ще им дадем важен сигнал - и тъкмо за това разговаряхме с г-н Борисов."

Запитан за предизвикателствата пред българско председателство, той отговаря: "Мисля, че както при всяко друго председателство, Европа не може истински да бъде променена само за шест месеца. Ще ми се обаче да напреднем по въпроса за Западните Балкани и да кажем на тези страни: Вие сте част от Европа и имате европейска перспектива. Това е много важно. Освен това трябва да дадем принос за подсигуряване на външните ни граници, да направим и крачка напред в търсенето на обща миграционна и бежанска политика и да продължим с осъществяването на общия отбранителен съюз. Това са все теми, натоварени с големи очаквания - и по тях аз желая на България и на правителството на Борисов много успехи".

"Аз не съм привърженик нито на ляво-радикални, нито на дясно-радикални партии, не съм привърженик на екстремни течения, тъй че пожелавам на министър-председателя Борисов и занапред да държи юздите на тази партия, за да може да провежда и по-нататък своя проевропейски курс", заявява Пьотерниг по повод участието на националистите в управлението, които сега излизат и на европейска сцена.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?