QR концлагер? Московчани ще могат да напускат дома си само с QR код от кметството

Полиция, войска и технологии дебнат за нарушители на карантината

QR-кодът Ви е изтекъл, последвайте ме! Илюстрация: roskomsvoboda.org

Докато епидемията в Русия се разраства, властите в Москва въвеждат приложение за социален мониторинг и строг режим за излизане от къщи чрез пропуски под формата QR код.

На 1 април Русия обяви 440 нови случая на коронавирус, с което официално потвърденият им общ брой достига 2 777, повечето от които в Москва.Починали са 24 човека.

От началото на седмицата руската столица е под строга карантина, а в момента подобни мерки се подготвят и за останалите региони.

За да се спазва самоизолацията в Москва, властите предвиждат всяко излизане на всеки гражданин от къщи да става чрез QR-код, съобщи в "Комераснт", позовавайки се на официални  източници. След като информацията за нововъведението "загря" руските социални мрежи, представител на кметството потвърди публично в сряда.

Едуард Лисенко каза, че технологията по генериране на QR кодове через портала mos.ru вече е готова. По думите му хората, които не успеят да се регистрират на сайта, ще получат помощ от специалисти от call-център.

Друга информация от последните дни е, че кметството на Москва е пуснало мобилно приложение за "социален монитрониг на гражданите", което на 25 март се появи в Google Play.

Лисенко разясни, че това приложение трябва да си изтеглят хората, които са заразени с коронавирус и се лекуват у дома. Кметството е готово да раздава смартфони с вече сваленото приложение на хора, които нямат съвременни телефони или пък не искат да предоставят свои лични данни от своя личен телефон на разработчика на приложението, добави Лисенко.

Разработчик на приложението е организация под шапката на отдела за информационни технологии към московското кметство. Съгласно пълното описание, приложението е предназначено не само за социален мониторинг, но и за търсене на помощ в извънредни ситуации.

В руските социални медии вече има критики, че новият режим е "QR концлагер" и че дори когато пандемията отмине, системите за наблюдение и контрол на гражданите ще останат.

Как ще работи системата с QR код

Населението на Москва е разделено на няколко групи- "работещи", "дълги еднократни/периодични пътувания из града или извън града" и "кратко излизане поради базови потребности".

В първия случай гражданите ще могат да се придвижват до работното си място и обратно без ограничения. Вторият случай се отнася за московчани с хронични заболявания, за пътувания до вилата и извън града по семейни причини и до съда – тогава човек може да излезе от къщи "само по заявка при предварително посочен адрес, на който отива". Такава заявка е нужна и при последната категория граждани, които излизат до магазина или до аптеката в границите на своя район, да изнесат боклука или да разходят кучето.

Без ограничения в Москва могат да се движат само сътрудниците на силовите ведомства, правителството на Москва, администрацията на президента, Съвета на федерацията и Държавната дума, става ясно от презентацията на кметството.

За всяко излизане от дома си жителите на Москва трябва да получат специален QR-код. Той се издава от кметството, след като човек се регистрира там и добави в личния си акаунт информация за фактическото си местоживеене, определи района на дома си и добави снимката си.

След това, ако иска да излезе, прави заявка като посочва причината да напусне дома си. Само когато отделът по информационни технологии към кметството одобри заявката, гражданинът ще получи QR-код за едно излизане от къщи – и той трябва да го запази на смартфона си или да си го разпечата.

За отиване на работа, извън града и по наложителни причини, гражданите освен това трябва да посочват и номера на автомобила си.

Кои хора могат да ходят на работа в офиса се определя от съответния работодател, който представя в кметството списък на служителите със снимките и и паспортните им данни.

Как ще бъдат контролирани и следени гражданите

Придвижването на гражданите в Москва ще се контролира от полицията и Националната гвардия.

Освен тях, кметството на Москва ще вкара в действие целия се технологичен арсенал- данни от билинга на съответните мобилни оператори, камери за видеонаблюдение, поставени по входовете на жилищата, по улиците и в транспорта, а също така данни за банкови трансакции, извършени "извън собствения район". Властите сега имат възможност да изпробват и системата за разпознаване на лица, която бе въведена по-рано т.г. и посрещната с критики от страна на правозащитници.

За нарушаване на този режим, властите предвиждат глоби: за отсъствие на код, за "превишаване на количеството излизания и поява в други райони", за използване на обществен транспорт и пр.

Документът предвижда санкциите и системата за контрол да заработят от 4 април.

Нарушителите на карантината заплашени от затвор до 7 години

Преди ден руският парламент одобри закони за борба с коронавируса. Увеличават се наказанията за нарушители на карантинните правила - в тежки случаи до 7 години затвор, изтъква официозът "Росийская газета". Новите мерки ще се прилагат при "вина по невнимание".

Евентуални умишлени действия ще се разглеждат вече като тероризъм, хулиганство или диверсия.

Запитан от журналисти не е ли твърде строго разпространението на фейкове за коронавируса да се наказва с до 5 години затвор, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин отговори: "Понякога думите не само раняват, но и убиват". Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свобода на медиите Арлем Дезир заяви, че споделя тревогата на руските власти по повод дезинформацията за вируса, но го тревожат и новите мерки за борба с фейковете, пише "Известия". Тези мерки създават риск за неоснователни ограничения върху дейността на журналистите и за самоцензура от тяхна страна, посочва Дезир в изявление на сайта на ОССЕ.

През тази седмица, обявена за неработна в Русия поради вирусната криза, руският бизнес може да изгуби до 1 трилион рубли. Тези средства обаче ще се компенсират с държавна подкрепа и повишаване на производителността след почивните дни, пише "Известия".

Карантината в Русия може да се проточи до лятото.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят