"Арабски бойци" участвали при нападенията в Ингушетия

Сред бунтовниците, които нападнаха правителствени сгради в Ингушетия, е имало арабски наемници, съобщи Интерфакс, като цитира източник от силовите ведомства в републиката. "Сред тях е имало и арабски наемници. Това беше проява на международния тероризъм", казва източникът.

Той потвърдил, че няколко човека, подозирани за участие в нападенията, били задържани и у тях са открити боеприпаси и гранати.

По думите му, тези хора са живели в Ингушетия като бежанци. След атаките повечето бойци се оттеглили в Чечения.

В Ингушетия било направено много за установяване на ред

Източникът също така е опровергал редица съобщения в медиите за активизация на бунтовническите действия в Ингушетия. По думите му, било тъкмо обратното, в последно време в Ингушетия е направено много за въвеждане на ред, а това, което се е случило през нощта на 22 юни е "плод на бездействието от предишни години".

През нощта на 22 юни отряд екстремисти атакуваха няколко населени места в Ингушетия, в резултат на което загинаха 98 души по официални данни. От тях повече от 60 са сътрудници на силите за сигурност. Ранените са 104. Срещу извършителите е повдигнато углавно дело, предадено на главната прокуратура на Русия.

След последните инциденти много наблюдатели посочиха, че независимо от приказките за "нормализиране" на ситуацията в Чечения и околните републики, въоръжените атаки стават все по- често явление.

Нападенията в Ингушетия бяха най - сериозните извън територията на Чечения, откакто руските сили бяха изпратени обратно там през септември 1999 г. и събудиха опасенията, че конфликтът може да се разпространи и в други райони на Кавказ.

Унищожени са над 20 от нападателите

Интерфакс цитира началника на местното подразделение на Федералните сили за сигурност Сергей Коряков, че при боевете на 22 юни са унищожени над 20 бойци. "Нападателите взеха със себе си по-голямата част от ранените. На територията на републиката тези дни бяха открити няколко тайно заровени трупове. В района на боевете са открити няколко все още непознати трупа", каза той.

Коряков посочи, че по данни на различни достоверни източници в нападенията са участвали над 200 бойци. Сред тях имало чеченци, ингуши, и вероятно арабски наемници. Според свидетели, някои от бойците разговаряли на арабски.

За залавянето на няколко заподозрени бойци беше съобщено още на 23 юни, след като президентът Владимир Путин заяви, че нападателите трябва да бъдат "открити и унищожени", а тези, които бъдат заловени живи, да бъдат изправени на съд.

На 24 юни бе потвърдено, че трима от задържаните са признали участието си в операцията и че са членове на отряда на полевия командир Доки Умаров.

В същото време чеченският вътрешен министър Алу Алханов повтори в четвъртък, че имат оперативни данни, според които нападенията в Ингушетия са командвани от Мохамед Евлоев.

Според някои коментари атаките са организирани на символични дати. Така например бомбеният атентат срещу чеченския президент Ахмад Кадиров стана на 9 май, по време на парада по случай победата на Съветския съюз във Втората световна война.

Нападенията в Ингушетия съвпаднаха с годишнината от нападението на нацистите в Съветския съюз през 1941 г.

Чеченският вътрешен министър се кандидатира за президент

Алханов съобщи, че в четвъртък сутринта е подал в избирателната комисия заявление, с което се кандидатира за президент на Чеченската република, съобщи Интерфакс.

Алу Алханов е подчертал, че има намерение сам да издигне кандидатурата си.

Президентът на Чечения, според мен, трябва да представлява целия народ, а не отделните партии, движения или други групи, каза той.

Според него потенциалните му избиратели са тези, които на 5 октомври миналата година са гласували на изборите за президент за Ахмад Кадиров, който загина при терористичен атентат на 9 май.

Алханов е декларирал също намерението си да продължава курса на промосковския президент Кадиров, за постигане на окончателен мир, стабилност и разрешаване на проблемите на Чечения с политически средства. За това е необходимо да се изкорени напълно тероризма, бандитизма и престъпността, уточни той.

Според него, на административната граница между Чечения и Ингушетия обстановката е спокойна. Ние сме предприели окончателни мерки, които не позволяват на бойците да проникнат от Ингушетия в Чечения, каза Алу Алханов.

При координирани нападения във вторник срещу сряда пред нощта срещу правителствени сгради в Ингушения загинаха над 90 човека, основно служители на силите за сигурност.

Според Алханов, "бандитите трябва да се търсят на територията на Ингушетия". Ако ни помолят, ние ще окажем необходимата помощ на колегите си, заяви чеченския министър.

Споделяне

Още от Свят