"Архитектът" на Студената война почина на 101 години в САЩ

Бележитият американският дипломат и историк Джордж Кенън почина на 101 годишна възраст.

Той е бивш американски посланик в Москва, където измисля термина "възпиране" за политиката на Съединените щати спрямо Съветския съюз по време на Студената война.

Като съветник в американското посолство в Москва, макар и болен, той изпраща през февруари 1946 г. най-важната телеграма в историята на американската дипломация. В т. нар. "Дълга телеграма" той отговаря на въпросите на администрацията за тогавашния съветски ръководител Йосиф Сталин и дава препоръки каква позиция да възприеме Западът предвид очертаващата се конфронтация със Съветския съюз.

Извикан във Вашингтон, той пише през юли 1947 г. под псевдонима "X" статия, в която привежда аргументи в полза на политиката на възпиране към съветската политика на експанзия.

Кенън изтъква, че бившият западен съюзник от Втората световна война се стреми да разшири влиянието си за сметка на Запада и препоръчва Съединените щати да следват дългосрочна и спокойна, но твърда и бдителна политика на възпиране на Москва.

През 1952 г. той е назначен за посланик в Съветския съюз. Само пет месеца по-късно е обявен за персона нон грата, тъй като сравнява живота в американското посолство в Москва с нацистки концентрационен лагер.

Когато политиката на възпиране се превръща в оправдание за събития като войната във Виетнам, Кенън казва, че първоначалната му идея е била разбрана погрешно.

Той обяснява, че под "възпиране" не е имал предвид Съединените щати да се превърнат в световен полицай, и поддържа тезата, че Съветският съюз е по-скоро политическа, а не военна заплаха.

Смятан за "гълъб", Кенан е привърженик на намаляването на напрежението в отношението между двете суперсили и на контрола върху въоръженията. Той е автор на седемнайсет книги.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?