"Булярд" дава 16.6 милиона долара за Варненската корабостроителница

Консорциумът "Булярд" даде най-високата цена в търга за 75 % от активите на Варненската корабостроителница, съобщи министерството на транспорта и далекосъобщенията. Подобрената оферта на компанията е за 16.666 млн. долара.

Отварянето на офертите стана днес във Варна в присъствието на представителите на двете фирми, класирани на финала. Цената, дадена от "Цакос България" е 15.6 млн. долара.

В началото на следващата седмица специално назначената от Параходство "Български морски флот" комисия ще обяви официално името на фирмата, спечелила търга за Варненската корабостроителница. Това заяви по време на брифинга председателят на борда на директорите на БМФ Камен Киров.

В сряда, 22 октомври, комисията обяви, че две от общо четирите фирми, подали оферти за Варненската корабостроителница, остават в надпреварата за 75 % от активите на завода.

В късата листа останаха консорциумът "Булярд" /част, от който е кораборемонтният завод "Одесос"/ и "Цакос България" АД. Офертата на "Булярд" беше за 14.333 млн. долара, а "Цакос България" АД предложи 13.250 млн. долара. Членовете на комисията решиха да поискат подобрение на финансовите параметри на офертите, подадени от избраните да продължат участието си в конкурса компании.

Срокът, даден на двамата кандидати, изтече в 12.00 ч днес. "Булярд" подобри своята оферта с 2.333 млн. долара, а "Цакос България" АД - с 2.350 млн. долара.

На 20 октомври в София 5-членната комисия разгледа четирите подадени оферти. Тя прецени, че "Арес Комодитис UK лимитид" - Лондон и финансово-индустриалният концерн "АКБ Форес" не отговорят на изискванията за участие в процедурата.

Те не са представили всички изискуеми документи за участие в конкурса - заверени счетоводни отчети, документи за съдебна регистрация и др. Двете фирми не отговарят и на едно от основните изисквания на процедурата - пет годишен опит в корабоплаването, корабостроенето и кораборемонта. "Арес Комодитис UK лимитид" - Лондон подаде оферта за 15 млн. долара. Цената, дадена от "АКБ Форес", беше на стойност 15 000 001 долара.

Още от Бизнес