"Гергьовден" се отказа да излиза от дясното управление на София

Общинската група на малката коалиция "Гергьовден - БЗНС-НС - ДП" ще подпише до дни програмата за управление на София, обяви в сряда Любен Дилов син.

На 27 април той отказа да сложи подписа си под програмата, одобрена от СДС и ССД. Мотивите на най-малкия партньор в сформираната пожарно дясна коалиция за управление на София бяха, че в програмата не са залегнали предложения на "Гергьовден - БЗНС-НС - ДП", както и че лидерите на трите партии не са я обсъдили.

Днес Дилов заяви, че предложенията на гергьовденци за конкурс за нов главен архитект на столицата и разширяване на правомощията на районните кметове вече са влезли в програмата. Прието е и предложението на малката коалиция продажбите на всички нежилищни имоти да преминават през Агенцията по приватизация или да се осъществяват чрез конкурс.

Дилов-син изрази надежда, че ако програмата заработи, ще бъде променен силно централизираният модел на управление на града.

Общинският съветник Радослав Тошев е новият председател на софийския клуб на движение "Гергьовден", съобщи Любен Дилов син. Предишният шеф на клуба бе Слави Кашеров. Синът на главния редактор на в."Труд" Тошо Тошев изненадващо се появи на избираемо място в листата на "Гергьовден - БЗНС-НС - ДП" от квотата на Дилов син на местните избори м.г. и стана столичен съветник. Лидерът на движението днес допълни, че софийският клуб от утре подновява редовните си сбирки.

С днешното изявление от "Гергьовден" на практика се отказват от гръмката си декларация преди две седмици, че ще напуснат управляващата дясна коалиция. Тя бе по повод общинската фирма "Софийски имоти", в която СДС и ССД си разпределиха шефските места. "Раковски" 134 получи мястото на председателя на борда на директорите, а партията на Софиянски - изпълнителният шеф. "Гергьовден" до последно защитаваше дейността на фирмата, чието предишно ръководство бе под контрола на бившия шеф на СОС Антоан Николов.

От "Гергьовден" се изказаха и за процесите в дясно, макар че не бяха поканени на организираната от Европейската Народна партия среща на 5 български политически формации в Будапеща. За сметка на това, движението в писмо ще обясни на ЕНП, че българската десница има два варианта.

Първият е проблемите да останат в затворения кръг, посветен на миналото, а вторият е десницата да се обедини в конкретни проекти и да изработи обща програма за управление на следващите парламентарни избори, обясни политическият секретар на "Гергьовден" Петър Стоянович, който до миналата година бе дясна ръка на СДС лидера Надежда Михайлова.

Дясното не трябва да се свежда до "бракоразводни процеси в СДС", необходимо е да бъде направена оценка на миналото и бъдещето на тази част от политическото пространство, заяви Любен Дилов син. Според него, две са основните фигури в миналото на СДС - Иван Костов и Стефан Софиянски, затова трябва да бъде направена оценка на кабинета на Костов и управлението на Софиянски в столицата. По думите на Дилов, оценката за кабинета Костов вече е започната с изказването на лидера Надежда Михайлова пред софийската областна конференция, а тази за управлението на Софиянски в столицата тръгнала по-отдавна и е "по-драстична заради намесата на правораздавателните органи".

Споделяне

Още от България