"Индипендънт": Русия въоръжава украински сепаратисти

Проправителствени банди в Украйна се снабдяват с оръжие от руската военноморска база в Крим, съобщава в сряда британският в. "Индипендънт". По този повод нарастват страховете, че повторението на втория тур от президентските избори в Украйна ще бъде разтърсен от дирижирана кампания на насилие.

Депутатът от опозицията Григорий Омелченко твърди, че на групировки, свързани със сепаратистки политици в източната част на страната, са били предадени около 300 автомата Калашников, а също така гранати и взривни устройства.

Представителят на руския Черноморски флот , базиран в Севастопол, отхвърля тези обвинения.

Омелченко, който е бивш съветски офицер от КГБ и е работил като полковник в украинските спецслужби след като страната обявява независимост, твърди, че е получил информацията от действащ офицер.

В интервю за британския вестник Омелченко казва, че в деня на изборите трябва да се очакват въоръжени провокации, което да доведе до отмяната на вота.

Сепаратистките политици от източна Украйна заплашиха да отцепят района като автономия и да създадат "самозащитаващи се общности" след като Върховният съд отмени резултатите от редовния вот, където за победител бе посочен подкрепения от Кремъл кандидат Виктор Янукович, настоящ премиер на страната.

След това сепаратистите ще поискат в новите избори да не участват нито Янукович, нито кандидата на опозицията Виктор Юшченко и ще издигнат свой представител, който да спечели, казва депутатът.

Омелченко, който е заместник - председател на парламентарната комисия за борба с организираната престъпност и корупцията, разкрива и механизма на планираните въоръжени провокации. Според него, верни на Янукович офицери от милицията в района на Донецк трябва да оглавят "неголеми групи престъпници", на които ще бъде гарантиран имунитет от углавно преследване.

"Те ще бъдат в цивилни коли, в конвои от по 10 автомобила с по пет човека във всеки", каза Омелченко. "Задачата им ще е да предизвикат максимално най - голям безпорядък и насилие, така че правителството да обяви изборите за невалидни".

Според Омелченко, когато тези хора разберат, че намеренията им вече не са тайна, те ще трябва да помислят два пъти преди да ги осъществят и ще хвърлят оръжията в кладенец или стара миньорска шахта.

Председателят на парламента Владимир Литвин заяви, че ще бъде поискано от генералната прокуратура и спецслужбите да разследват информацията.

В. "Индипендънт" пише, че опозиционният лидер Виктор Юшченко обещава интеграция на Украйна в Европейския съюз и НАТО, поради което руският президент Владимир Путин работи здраво, за да предотврати избирането му.

Путин посети Украйна и преди двата тура на изборите, през октомври и ноември, за да подкрепи кандидатурата на Янукович сред огромното руско етническо малцинство.

Междувременно се появиха съобщения за присъствие в страната на руски специални части. Много от привържениците на Юшченко подозират участие на Русия в отравянето на опозиционния лидер през септември, когато лицето му се покри с тежки белези и рани.

Опозицията твърди, че част от схемата за използване на насилие са опитите на правителството да смени ръководителя на цивилната и паравоенната полиция в Киев с Владимир Воробьов, генерал от Донецк, пише още "Индипендънт".

Опозиционният депутат и съюзник на Юшченко Юри Павленко казва, че правителствените намерения да бъдат хвърлени тежковъоръжени сили срещу демонстрантите от опозицията миналия месец са били възпрепятствани единствено от висши полицейски офицери в Киев, настояли да не се използва насилие.

Павленко каза, че същите хора са провалили опита за назначението на ген. Воробьов на среща миналия петак. "Мисля, че те искат да започне кръвопролитие и полицията и специалните части впоследствие да се намесят и да атакуват опозиционните привърженици под претекст, че възстановяват реда".

Споделяне

Още от Свят