"Кауфланд" разширява плановете си за инвестиции в България

Германската компания "Кауфланд" ще инвестира 300 млн. евро в изграждането на минимум 40 супермаркета в България. Първите 10 от тях ще заработят през 2005 г. и ще осигурят около 1200 работни места. Това съобщиха в сряда от министерството на икономиката, след среща на зам. министър Радослав Бозаджиев с Бруно Ферген от Управителния съвет на компанията.

За първи път "Кауфланд" заяви намерението си да инвестират у нас през пролетта на 2004 г. Тогава от компанията обявиха, че ще вложат 200 млн.евро за откриването на 30 магазина. След проучване на пазара и условията за бизнес обаче компанията е увеличила планираната си инвестиция.

Един от мотивите ѝ е новият закон за насърчаване на инвестициите, който предлага засилена подкрепа от държавата и административни облекчения при вложения на стойност над 100 млн.лв. За закона немската компания е информирана с писмо от вицепремиера Лидия Шулева, съобщиха от икономическото министерство.

На днешната си среща във ведомството в София Бруно Ферген е заявил, че се надява "Кауфланд" да е един от първите стратегически инвеститори, сертифицирани по новия закон. По думите му, предвиденото индивидуално обслужване на големите инвеститори и подкрепата на държавата под формата на изграждане на прилежащата инфраструктура се оценяват от чуждестранните компании като много сериозна крачка напред в начина, по който България привлича инвестиции.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?