"Корупцията е най-възможна при създаването и експлоатацията на различни предприятия"

Корупцията в България е най-възможна при създаването и експлоатацията на различни предприятия, смята Георги Кювлиев, завеждащ отдел "Престъпления по служба и корупция" към Върховната касационна прокуратура, цитиран от БТА.

В световен мащаб, според него, корупцията е най-възможна при едрото строителство, добива на петрол и самолетостроенето.

Мнението си Кювлиев изрази по време на поредния брифинг - отчет на прокуратурата за дейността ѝ за деветмесечието. Пресконференциите започнаха, след като главният прокурор Никола Филчев изпрати отчетен доклад до президента, председателя на парламента и правителството.

Кювлиев изреди най-нашумелите обвинителни актове за длъжностни престъпления и корупция, внесени през първите 9 месеца на годината. Това са трите дела срещу столичния кмет Стефан Софиянски, едно срещу зам.-кмета Петър Станков за регистрацията на Инокентиевия синод, три дела срещу бившия вицепремиер Александър Божков, делата срещу бившия министър на отбраната Бойко Ноев за сделката с италианската фирма "Маркони", срещу бившите министри в кабинета на Костов - Венцислав Върбанов и Вилхем Краус, срещу бившия шеф на Агенцията за приватизация Захари Желязков.

По думите му, вече осми месец няма отговор на съдебните поръчки до Израел и Кипър по делото за 200 хил. долара на Майкъл Чорни, за които той твърди, че е изнудван от Иван Костов. Прокурорите са изпратили напомнителни писма, че от отговорите зависи съдбата на разследването.

183 души са осъдени за корупция за първите 9 месеца на годината, в съда са внесени обвинителни актове срещу 511 души по 449 дела за корупция.

Решени са 148 предварителни производства за престъпления срещу финансовата и данъчната система. Конкретно за пране на пари в Софийски градски съд са внесени две дела, а други две са върнати за доразследване.

Само за подкупи внесените обвинителни актове са 40.

За този период не са образувани дела срещу магистрати срещу корупция.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?