"Корупцията е най-възможна при създаването и експлоатацията на различни предприятия"

Корупцията в България е най-възможна при създаването и експлоатацията на различни предприятия, смята Георги Кювлиев, завеждащ отдел "Престъпления по служба и корупция" към Върховната касационна прокуратура, цитиран от БТА.

В световен мащаб, според него, корупцията е най-възможна при едрото строителство, добива на петрол и самолетостроенето.

Мнението си Кювлиев изрази по време на поредния брифинг - отчет на прокуратурата за дейността ѝ за деветмесечието. Пресконференциите започнаха, след като главният прокурор Никола Филчев изпрати отчетен доклад до президента, председателя на парламента и правителството.

Кювлиев изреди най-нашумелите обвинителни актове за длъжностни престъпления и корупция, внесени през първите 9 месеца на годината. Това са трите дела срещу столичния кмет Стефан Софиянски, едно срещу зам.-кмета Петър Станков за регистрацията на Инокентиевия синод, три дела срещу бившия вицепремиер Александър Божков, делата срещу бившия министър на отбраната Бойко Ноев за сделката с италианската фирма "Маркони", срещу бившите министри в кабинета на Костов - Венцислав Върбанов и Вилхем Краус, срещу бившия шеф на Агенцията за приватизация Захари Желязков.

По думите му, вече осми месец няма отговор на съдебните поръчки до Израел и Кипър по делото за 200 хил. долара на Майкъл Чорни, за които той твърди, че е изнудван от Иван Костов. Прокурорите са изпратили напомнителни писма, че от отговорите зависи съдбата на разследването.

183 души са осъдени за корупция за първите 9 месеца на годината, в съда са внесени обвинителни актове срещу 511 души по 449 дела за корупция.

Решени са 148 предварителни производства за престъпления срещу финансовата и данъчната система. Конкретно за пране на пари в Софийски градски съд са внесени две дела, а други две са върнати за доразследване.

Само за подкупи внесените обвинителни актове са 40.

За този период не са образувани дела срещу магистрати срещу корупция.

Споделяне
Още от България