"Мудис" изчаква избора на новото правителство за рейтинга на България

След среща с представители на "Мудис" зам.министърът на финансите Пламен Орешарски прогнозира, че е логично да се очаква повишаване на кредитния рейтинг на страната. От кредитната агенция обаче искали да изчакат резултатите от изборите, както и основните насоки в програмата за управление на следващото правителство.

В края на месец юли миналата година агенция "Мудис" промени от позитивна на стабилна перспективата по рейтинга Б2 на България. "Мудис" бе първата агенция определила, кредитен рейтинг на България през есента на 1996 година. Тогава нашата страна получи оценка Б3.

През декември 1997 година рейтингът беше повишен на Б2. Кредитният рейтинг за България, даден от другите две агенции "Стандард и Пуърс" и "Фитч ИБКА" е по-висок - В+ с положителна перспектива.

Зам. министрите на финансите Димитър Радев, Пламен Орешарски и Николай Георгиев разговаряха с Нина Рамондели, вицепрезидент в отдел "Суверенен риск" на международната кредитна агенция "Мудис Инвестър Сървис".

Нина Рамондели се е интересувала от макроикономическото развитие, данъчната политика, изпълнението на бюджета, състоянието на държавните финанси, пенсионния фонд, здравната каса и равнището на държавния дълг. Тя е била запозната и с прогнозите в средносрочен план на финансовото министерство.

Още от Бизнес