"На пет минути от Петербург" - НАТО опира на границата на Русия

В навечерието на второто разширяване на НАТО Русия демонстративно изразява безпокойство . "От Естония самолет може да стигне до Санкт Петербург за пет минути", бие тревога руският министър на отбраната Сергей Иванов.

Сред седемте новаци във военния съюз на Запада за първи път са държави, които само до преди 13 години бяха част от Съветския съюз - балтийските републики Естония, Латвия и Литва.

В Прибалтика, следователно, НАТО и Русия ще противостоят пряко. "Русия се опасява от празнини в своята сигурност", казва и новият външен министър Сергей Лавров.

Русия преглътна първото разширяване на НАТО с нейните някогашни другари по оръжие от Варшавския договор Полша, Унгария и Чехия. От 2002 г. насам бившите противници от студената война НАТО и Русия пробват в един общ съвет тясно сътрудничество. При новия кръг от разширяването съпротивата в Москва се ограничава до протести и убождания с игла. За близкото бъдеще Русия преследва най-вече една цел - да не допусне войски на НАТО да бъдат разположени в балтийските държави.

"Войски на НАТО в Румъния или България не биха били проблем за нас", казва министърът на отбраната Иванов. Тези страни лежат на потенциалните маршрути за движение на терористи между арабския свят и Европа, пояснява той. "Но с нови бази в Прибалтика няма да се съгласим."

По тази причина Русия настоява балтийските държави и Словения да се присъединят към Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Този договор установяваше в първата си редакция от 1990 г. тавани за войските и въоръженията за всички европейски страни. Новата му редакция от 1999 г. обаче още не е влязла в сила."Латвия, Литва и Естония не са членки на договора, което значи, че там на практика може да се разполага всичко", жалва се заместник-началникът на руския генерален щаб Юрий Балуевски.

Ако се присъединят към ДОВСЕ, балтийските държави ще трябва да приемат ограничения за числеността на своите и чуждите войски на тяхна територия.

Сегашните седем новаци в НАТО са военни дребосъци. Никоя от тях не разполага с въоръжения, които могат да са заплаха за Русия. В плановете на НАТО на балтийските държави се отрежда роля преди всичко в разузнаването от въздуха. В литовския град Каунас с американска помощ се изгражда център за въздушно наблюдение, който със своите инсталации ще може да наднича дълбоко в пространството на Русия. Радарни самолети АУАКС вече излитаха на разузнавателни мисии от Латвия.

Като противодействие Русия снабдява своя съюзен партньор Беларус с прововъздушни ракетни комплекси С-300. В случай, че балтийците не се присъединят към ДОВСЕ, Москва мъгляво заплашва с "контрамерки" в Калиниградска област - руска екстериториална част, оградена по суша от територията на Полша и Литва. Но руснаците не излизат от рамките на словесните заплахи.

Москва обаче иска следващото разширяване на НАТО да бъде последното. Което ще рече вратата да остане затворена за Грузия, която отдавна напира да влезе в НАТО, или за Украйна, която непрекъснато сигнализира интерес за членство в алианса.

*По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?