"Народен съюз" предложи гражданите пряко да избират прокурори

Гражданите да избират пряко по един прокурор в своя съдебен район, а изборът на първоинстанционни апелативни и върховни съдии да става с гласовете на 2/3 от народните представители. Тази идея лансираха депутатите от ПГ "Народен съюз" в четвъртък и настояха предложението им да се включи в дискусията за промени в конституцията във връзка с реформата в съдебната система, която Демократи за силна България (ДСБ) инициира.

Смисълът на предложението е избираемите прокурори да са тези, които ще решават да се внесе или не обвинителен акт в съда, разясни след срещата с ДСБ Николай Вълчев от Демократическата партия, който беше началник на кабинета на бившия премиер Иван Костов. Вълчев се позова на идентичната практиката в САЩ.

Прокурорът иска присъдата "в името на народа", така че има логика в искането той да бъде избиран от народа, коментира Елиана Масева от ДСБ разширението на концепцията им за структурни промени в съдебната власт.

Предложението на ДСБ е прокуратурата и следствието да бъдат изведени от съдебната власт и да преминат към изпълнителната.

Масева посочи, че американският опит за избор на прокурори и съдии трябва да бъде пречупен през българските практики и да бъдат дадени гаранции за независимост и безпристрастност.

Тя постави и въпроса кой ще е контролният орган, който ще преценява и евентуално отстранява прокурорите. "Може да е отделен дисциплинарен съд, основният закон дава такава възможност, а и това е една от идеите на Европейската комисия", смята Масева.

Ралчев: Този парламент няма време за съдебната власт

Колегата ѝ Борислав Ралчев от НДСВ обаче изрази съмнение, че този парламент разполага с технологично време за поправка в конституцията, свързана със структурни промени в съдебната власт.

Той е скептичен към механичното прехвърляне на практики от англосаксонската правна система в континенталната, която е възприета от България веднага след Освобождението. "Българската традиция в правораздаването също не е за пренебрегване," подчерта Ралчев.

Борислав Цеков от "Новото време" също се изказа резервирано към предложението на "Народен съюз" с мотива, че изборът на прокурорите ще се усложни, тъй като ще доведе до още едни политически избори и до създаването на още една политическа структура. "Така магистратите не само няма да станат по-независими, а дори ще се засили политическият контрол над работата им и те ще се превърнат в оръжие срещу опонентите," смята Цеков. Присъединявайки се към призива на главния прокурор Филчев, той иронично препоръча на партийни лидери, засегнати от прокуратурата, да изчакат поне да приключат делата срещу тях, а после да се занимават с реформи в съдебната система.

"Народен съюз" подкрепи идеите на ДСБ

Демократическата партия подкрепя тезата на ДСБ, че 39-то народно събрание има реално време и възможност да реформира съдебната система, което изисква промени в основния закон.

Според Николай Вълчев няма никакъв юридически проблем сегашният парламент на три четения да приеме законопроект за промени в конституцията. Докато е във фаза законопроект, той не може да бъде атакуван пред Конституционния съд, а когато стане част от основния закон, вече не може да бъде атакуван от никого пред съда, разясни Вълчев. КС може да излезе единствено с тълкувателно решение по него.

ДСБ и "Народен съюз" са се консолидирали и около идеята да се премести прокуратурата в изпълнителната власт. Вълчев обаче направи уговорката, че трябва да се помисли доста за гаранциите за независимост на прокурорите при подобни структурни промени.

Според лидера на БЗНС -НС Анастасия Мозер, промените в съдебната власт са нужни за осигуряването на нейната по-голяма независимост. В същото време преместването на съд и прокуратура към изпълнителната власт ще даде по-широка възможност за парламентарен и граждански контрол над дейността. Мозер обаче направи уговорката, че още не са се запознали в детайли с предложенията и тепърва ще ги обсъждат.

Разговорите между двете политически сили ще продължат. Председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайолва уточни, че предстоят срещи на ОДС и с другите парламентарни групи, които вероятно ще са следващата седмица.

Шансът да се стигне до политическо решение за структурни промени в съдебната власт, приети от този парламент, обаче е минимален поради изразените вече резерви от страна на управляващите, на БСП и президента Първанов.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?