"Немска връзка" в мадридските атентати

Германската полиция претърси апартамент в западния град Дармщат, използван от един от петимата мъже, арестувани по-рано тази седмица в Испания във връзка с бомбените атентати в Мадрид. Германски представител съобщи, че мароканецът е живял в апартамента за кратко време.

Федералният прокурор Кай Нийм заяви, че няма доказателства, че мадридската атака е планирана в Германия.

За Германия това е доста чувствителен проблем, тъй като трима от извършителите на терористичните нападения на 11 септември са били базирани в Хамбург, отбелязва Би Би Си.

"Според досегашните резултати от следствените действия не може да бъде потвърдено планиране или подготвяне на атентатите в Мадрид от Германия", се казва в съобщението на Кайн Нем, цитирано от Франс прес.

Един от задържаните в Испания за атентатите - 28-годишен мароканец е пребивавал няколко дни в Германия през есента на 2003 г., се посочват от прокуратурата.

Испанската полиция арестува досега 20 души във връзка бомбените атентати срещу 4 влака в Мадрид, при които загинаха 190 души. Двама от задържаните - мароканец и алжирец - бяха освободени.

Кореспондентът на Би Би Си в Берлин съобщава, че появилите се в немските медии разкрития за свързания атентатите мароканец са предизвикали спекулации, че атаките частично са планирани в Германия.

Директорът на ЦРУ Джордж Тенет от своя страна каза, че данните на разузнаването до този момент "силно" подкрепят тезата, че нападателите са свързани с Ал Каида, но няма информация, че ръководената от Осама бин Ладен терористична групировка е поръчала атентатите в Мадрид.

Споделяне

Още от Свят