Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Нежна" революция смени властта в Грузия

0 коментара

Грузинският президент Едуард Шеварднадзе в неделя привечер подаде оставка под натиска на няколкоседмичните протести на опозицията, която оспори легитимността на проведените в началото на ноември парламентарни избори и поиска оставката на държавния глава. Временен президент на Грузия стана лидерът на умерената дясна опозиция и председателка на предишния парламент Нино Бурджанадзе.

До мирното разрешаване на политическата криза в Грузия, ескалирала в събота с драматично превземане на сградите на парламента и на президентството, се стигна след като повечето части на армията и полицията се присъединиха към опозицията, както и с посредничеството на руския външен министър Игор Иванов, спешно пристигнал в Тбилиси. До този момент не е съобщено за нито една жертва на ескалацията на напрежението.

Няма информация за пострадали българи вследствие на събитията в Грузия, съобщи българският посланик в Тбилиси Ивайло Бразицов, цитиран от БТА. Той обясни, че българското посолство поддържа връзка с почти всички българи на територията на Грузия. Повече от тях са на работа в международни мисии, за които има осигурена охрана. До утре в Тбилиси се намира и 8-членна работна група от МВнР.

Минути след като бе съобщено за оставката на Шеварднадзе, хиляди демонстранти изпълниха улиците на столицата Тбилиси, чествайки успеха на "нежната революция", съобщи Би Би Си. Опозиционните лидери обещаха сигурност за бившия вече президент Шеварднадзе и неговото семейство, който обяви, че няма да напусне Грузия. Главният опозиционен лидер Михаил Саакашвили призова армията и полицията да запазят реда и спокойствието в Тбилиси и заяви, че се надява след оставката на Шеварднадзе ситуацията в грузинската столица постепенно да се успокои.

Шеварднадзе: Това е държавен преврат
Опозицията: Извършихме "нежна революция"

Политическата криза в Грузия започна непосредствено след провеждането на парламентарните избори на 2 ноември, които опозицията обяви за манипулирани. До преди дни президентът Шеварднадзе отказваше да признае, че има фалшификации, за които сигнализираха и международните наблюдатели. Протестните демонстрации срещу резултатите от изборите постепенно се увеличаваха, за да ескалират в събота, когато президентът бе свикал първото заседание на новия парламент.

В момента, когато държавният глава Едуард Шеварднадзе се изправи на трибуната в парламента и започна речта си, протестиращото мнозинство отвън, водено от лидера на радикалната опозиция Михаил Саакашвили, разби вратите на сградата и я превзе. Телохранителите на Шеварднадзе веднага го изведоха. Силите за сигурност, струпани около парламента, не оказаха никаква съпротива на протестиращите.

Успоредно, група демонстранти атакуваха и нахлуха и в сградата на президентството в Тбилиси. Опитите на полицията да ги спре с димки се оказаха неуспешни.

Малко след превземането на парламента, лидерката на по-умерената дясна опозиция и председателка на предишния грузински парламент Нино Бурджанадзе обяви, че временно поема функциите на президент за 45 дни, колкото позволява грузинската конституция. Тя призова за скорошно провеждане на нови парламентарни и президентски избори.

В отговор държавният глава Едуард Шеварднадзе определи случилото се като държавен преврат и обяви, че въвежда извънредно положение. "Министерството на отбраната и на вътрешните работи ще се намесят, ще възстановим реда в страната", закани се Шеварднадзе и предупреди, че ако парламентът не одобри указа му за извънредно положение през следващите 48 часа, ситуацията в Грузия ще бъде взета под контрол от силовите ведомства.

Армейски и полицейски части подкрепиха опозицията

Малко след бурните събития в събота, грузинската държавна телевизия прекрати новинарските си емисии и започна да предава исторически документални филми за страната. Това предизвика яростта на демонстрантите и призиви да се превземе сградата на телевизията, пазена от полиция. След проведени в неделя преговори между представители на грузинската опозиция и на държавната телевизия, от екрана бе обявено, че телевизията ще възобнови преките предавания от митинга пред парламента.

До военно положение обаче не се стигна, след като една след друга части от армията и полицията в неделя започнаха да подкрепят действията на демонстрантите.

Рано сутринта се появиха информации, че грузинската военна база във Вазиани е приведена в състояние на бойна готовност. Телевизия НТВ разпространи заснети в Тбилиси кадри, на които се вижда как военна техника се придвижва по улиците на града. Малко по-късно обаче грузинският министър на отбраната Давид Тевзадзе съобщи, че не е получавал от президента Шеварднадзе нареждане да използва сила, за да възстанови реда в страната.

Първи към опозицията и десетките хиляди протестиращи демонстранти, изпълнили в неделя улиците на Тбилиси, се присъединиха специалните части на грузинското министерство на вътрешните работи. Националната гвардия на министерството на отбраната на Грузия също премина на страната на опозицията. В следобедните часове това сториха и началникът на столичната полиция, както и командващият вътрешните войски, които започнаха да изпълняват заповедите на временният държавен глава Нино Бурджанадзе.

Москва посредничи за мирното уреждане на кризата

В събота срещу неделя през нощта в Грузия спешно пристигна руският външен министър Игор Иванов, изпратен от президента Владимир Путин. Иванов проведе три кръга разговори с опозиционните лидери, като междувременно на два пъти говори и с президента Шеварднадзе, който заедно с цялото правителство се бе евакуирал в резиденцията Крцаниси, в покрайнините на Тбилиси. Няколко телефонни разговора с Едуард Шеварднадзе проведе и държавният секретар на САЩ Колин Пауъл, който заедно с генералния секретар на ООН Кофи Анан призоваха грузинския президент да не прибягва до използване на сила.

Въпреки бурните политически страсти в Тбилиси, животът в грузинската столица в неделя остана нормален, съобщи ИТАР-ТАСС. Работят летището, железопътният и автомобилният транспорт, метрото. Няма проблем с доставянето на електричество и газ. С изключения на централната част, работят и всички пазари и магазини.

Първият сигнал, че Москва се опитва да убеди грузинския президент да се оттегли доброволно, дойде след разговора на Игор Иванов с грузинския му колега Иракли Менагаришвили. В неделя по обед, след срещата си с Иванов Менагаришвили заяви, че руският министър на външните работи не оценява събитията в Тбилиси като опит за държавен преврат, както ги определи Шеварднадзе.

Посредническата си мисия Иванов започна, явявайки се неочаквано в неделя сутринта на многохилядния митинг на площада пред президентството в Тбилиси. Напомняйки за родствената си връзка с Грузия, Иванов, чиято майка е грузинка, декларира, че Русия няма да се намесва със сила в кризата. Още в събота от руското военно министерство обявиха, че руските бази на територията на Грузия няма да взимат никакво участие в разразилите се събития.

Руският външен министър обяви, че целта на спешната му визита е да помогне за мирното уреждане на политическата криза.

Още след първия кръг от разговорите му с опозиционните лидери Нино Бурджанадзе заяви, че са възможни компромисни преговори с властите. Последваха и разговори между ръководството на опозицията и пратениците на властта - министъра на държавната сигурност Валериан Хабурзания и председателя на Върховния съд Ладо Чунтурия.

Състоя се и разговор на Иванов с Шеварднадзе, след който грузинският президент допусна пред медиите възможността да се насрочат нови парламентарни и предсрочни президентски избори, но постави ултиматум преговорите да започнат след като опозицията освободи сградите на парламента и на президентството.

Опозицията отговори с контраултиматум, давайки първо половин, а след това още час време на Шеварднадзе да си подаде оставката, заплашвайки, че ще превземе и резиденцията Крцаниси, където според осведомителните агенции Шеварднадзе бе охраняван от 30 командоси и два бронетранспротьора.

Хиляди демонстранти веднага се отзоваха на призива и тръгнаха към резиденцията. Грузинският вътрешен министър пък съобщи, че се подготвя евакуацията на Шеварднадзе от резиденцията, специално оборудване против нападение с помощта на американски експерти след 1998 г., когато грузинският президент оцеля по чудо след нападение с гранатомети срещу кортежа му.

В разгара на ескалиращите събития руският външен министър отново спешно разговаря първо с Шеварднадзе, а след това и с лидерите на опозицията.

На финала Игор Иванов влезе в резиденцията заедно с опозиционни лидери. Водачът им Михаил Саакашвили носеше оставката, която Шеварднадзе подписа и малко по-късно обяви пред медиите.

Опозиционните лидери напуснаха резиденцията с ликуващи възгласи "Победа", след тях оттам тръгна и кортеж от бронирани автомобили.

По повод появилите се слухове, че ще потърси убежище в Германия, която е готова да му го предостави, Шеварднадзе отговори категорично - "Отивам си в къщи, оставам в Грузия". Междувременно Саакашвили призова грузинците да се отнесат с уважение към вече бившия президент и да гарантират сигурността на него и неговото семейство заради достойната му постъпка да си подаде оставката.

Преди да излети от Тбилиси, руският външен министър заяви - Изпълних ролята си на посредник и сега съдбата на Грузия е в ръцете на политическите лидери на страната.

Според информация от агенциите, най-вероятно Иванов е отпътувал за Батуми, столицата на полу-автономната грузинска република Аджария, чийто лидер Аслан Абашидзе неотдавна застана на страната на Шеварднадзе, за да обясни какво е станало в Тбилиси.

Проруските сепаратисти в Абхазия засега избягват коментари на събитията, като подчертават, че Грузия е отделна от тях държава.

Загрижеността на Москва от събитията в Грузия идва от факта, че повечето от автономиите като Аджария, Южна Осетия и Абхазия вече заявиха готовност да предприемат мерки за защита на границите си. Русия е по-заинтересована обединените демократи, ръководени от Нино Буржанадзе да контролират положението, тъй като те се смятат за по-умерена опозиция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.