"Новата Европа" нанесе удар над "старата Европа"

Осем европейски лидери призоваха днес Европа да остане солидарна със САЩ в борбата за разоръжаването на Ирак и предупредиха ООН, че доверието в организацията е поставено под въпрос.

Лидерите на Великобритания, Испания, Италия, Португалия, Унгария, Полша, Дания и Чехия нанесоха точно премерен удар по Франция и Германия, които Америка окачестви миналата седмица като "старата Европа", като се обединиха в безпрецедентен апел пред вестник Таймс за единство и сплотеност. Те обявиха, че трансатлантическите отношения не трябва да пострадат заради заплахите на иракския президент Саддам Хюсеин към световната сигурност.

"Нашата сила е единството," смятат държавите и добавят, че представеният в понеделник доклад на оръжейните инспектори на ООН потвърждава дългогодишната стратегия на Саддам да си служи с "измами, отричане и несъобразяване".

Статията на осемте държави дава силна подкрепа за британския премиер Тони Блеър и американския президент Джордж Буш в момент, когато те се готвят за утрешната си среща в Кемп Дейвид.

Едновременно с това обаче тя излага на показ разделенията в Европа. Тонът ѝ демонстрира недоволството на някои страни от изказаните от президента Жак Ширак и канцлера Герхард Шрьодер лоши предчувствия и това, че двамата се възприемат като говорители на Европа.

Идеята за съвместния призив бе предложена от испанския премиер Хосе Мария Аснар, който ще се срещне днес с Тони Блеър в Мадрид. От кабинета на Аснар бе разпространн прокта на текста, койт бе прочетен, уточнена и подписан от други лидери.

Хосе Мария Аснар, Тони Блеър, премиерът на Италия Силвио Берлускони, на Португалия - Жозе Мануел Барозу, на Унгария - Петер Медеши, на Полша - Лешек Милер, на Дания - Андерс Фог Расмусен и чешкият президент Вацлав Хавел заявиха, че иракският режим и оръжията, с които разполага, са ясна заплаха за световната сигурност, която бе изрично призната от ООН.

Те напомнят на Жак Ширак и Герхард Шрьодер, че "ние европейците" сме заявили неколкократно подкрепата си за резолюция 1441 и желанието да следваме пътя на ООН както на срещата на върха на НАТО в Прага, така и на срещата на Европейския съвет в Копенхаген. По този начин те изпращат недвусмислено послание, че ще спасят света от заплахата на смъртоносните оръжия на Саддам.

"Трябва да останем единни в искането си този режим да бъде разоръжен," заяват осемте лидери. "Солидарността, сплотеноста и решимостта на международната общност са нашата най-голяма надежда това да бъде постигнато чрез мирни средства".

Резолюция 1441 е последният шанс на Саддам да се разоръжи по мирен път, смятат те и подчертават, че именно Съветът за сигурност е отговорен за запазването на международния мир и сигурност. За да изпълни тази задача, той трябва да запази доверието в себе си, като гарантира пълно съобразяване с издадените от него резолюции.

"Не можем да позволим на един диктатор системно да нарушава тези резолюции. Ако те не бъдат спазвани, Съветът за сигурност ще загуби гласуваното му доверие, в резултат на което ще пострада световният мир. Уверени сме, че Съветът ще поеме своите отговорности."

Твърде вероятно е призивът да вбеси Франция и Германия, които вече са разгневени от това, че Доналд Ръмсфелд ги окачестви като "старата Европа". Запитан за настроенията в Европа миналата седмица, американският министър на отбраната каза: "Вие мислите, че Европа - това е Франция и Германия. Аз не мисля така. Аз смятам, че това е старата Европа. Ако погледнете към цяла Европа днес, ще видите че гравитационният ѝ център се мести на изток. Германия представляваше проблем и Франция представляваше проблем. Погледнете обаче към многото други европейски страни. Те не споделят виждането на Франция и Германия по този въпрос. Те споделят виждането на САЩ."

Разногласията в Европа станаха още по-явни в централата на НАТО вчера, когато Франция, Германия, Белгия и Люксембург отказаха да обсъдят американското предложение в Турция да бъдат изпратени зенитни ракети Пейтриът и самолети за наблюдение, за да я защитят от евентуална иракска атака. Четирите държави заявиха, че стъпките за военна защита на Турция ще бъдат неадекватни, докато продължават дипломатическите усилия за избягването на конфликт с Ирак.

Статията представлява също така важна подкрепа за Тони Блеър в момент, когато му се оказва все по-засилен вътрешен натиск. Вчера той изгуби търпението си, след като представители на Лейбъристката партия в Камарата на общините го апострофираха неколкократно в дебати за Ирак. Тогава той рязко и без заобикалки им каза, че Северна Корея е следващият обект в неговия списък.

Когато лейбърист извика срещу него: Кой е следващият?, Блеър отговори: След Ирак, чрез ООН ние трябва да се изправим пред Северна Корея за разрешаването на проблема с ядрената ѝ програма. Друг представител изкрещя: Кога ще свърши всичко това? и му бе отговорено: Ще спрем, когато заплахата срещу нашата страна е напълно премахната.

Тони Блеър каза също за първи път, че Великобритания разполага с доказателства, уличаващи Ирак във връзки с Ал-Каида. Преди това президентът Джордж Буш предупреди в речта си за състоянието на съюза, че Ирак може би въоръжава терористични групировки.

Заглавието е на mediapool
Таимс публикува статията под заглравие "Осем европейски лидери призовават за солидарност със САЩ"
По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?