"Новото време" предлага парламентът да разпределя излишъка в бюджета

Разпределението на излишъка в държавния бюджет да става с решение на парламента. Това предложение внесе в последния работен ден от лятната сесия парламентарната група на "Новото време".

По думите на председателя на групата Мирослав Севлиевски, досега практиката е била решението за разпределяне на излишъка да се взима в една или друга партийна централа и той се използвал за извличане на предизборни политически дивиденти.

Севлиевски не уточни дали нововремци, които до тази пролет бяха част от управляващото НДСВ, са участвали в политическите решения за разпределянето на излишъците от бюджети 2002 и 2003.

Според сега действащата нормативна база, излишъкът в държавния бюджет се разпределя от правителството. И кабинетът на ОДС, и сегашният в края на всяка година разпределяха остатъка за 13-та заплата в бюджетната сфера, 13-та пенсия, покриване на натрупани задължения на общините и други. В последните две години се увеличи дела от излишъка, с който се покриват дългове на болниците.

Нововремци обявиха и приоритети си за есенната сесия на парламента - иницииране на парламентарни дебати за външнотърговския дефицит, за компенсаторните инструменти и лихвоточките, за туризма и за училищата. Според групата, по тези проблеми са необходими стратегии.

В коментар на дейността на 39-то Народно събрание Севлиевски каза, че се задълбочава негативната тенденция да не бъдат конституирани в срок важни държавни органи, които се избират от парламента. Той изброи поредица от примери - управителя на НОИ, омбудсмана, Комисия за защита от дискриминация, заместник-председател на Комисията за финансов надзор.

Още от Бизнес