"Новото време" ще съди общините за административен произвол

Ако общините не променят наредбите си, които са в противоречие със закона за ограничаване на административния контрол върху стопанската дейност, срещу тях ще бъдат заведени съдебни дела. Това се заканиха във вторник от партия "Новото време".

Нововремци получили множество сигнали, че в много от общините не се спазват разпоредби на закона, чиято цел е да облекчи условията за бизнес в страната. Лидерът на партията Емил Кошлуков посочи, че първоначално от "Новото време" ще поискат от представителите на местната власт да отменят или променят наредбите, които влизат в противоречие със закона. Ако това не стане, ще се стигне до съдебни дела за отмяна на тези актове на местната администрация, добави той.

Ненавсякъде се спазва изискването лицензионните и регистрационни режими за стопанска дейност да не се въвеждат без закон, а само с актове на местната администрация. Масово се нарушавал и принципът на мълчаливото съгласие при издаването на разрешение и на удостоверение за извършване на еднократни сделки или действия. Обслужването "на едно гише" не е повсеместно, а някои органи на местната власт не спазват изричното изискване да връщат само веднъж за корекция исканите от фирмите документи.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?