"Пътят към робството" на Хайек излиза за първи път на български

"Пътят към робството" на Фридрих Август фон Хайек е страстно предупреждение за опасността, която крие държавният контрол върху средствата за производство и за това, че този път води не до утопия , а до ужаси като тези в нацистка Германия.

В книгата си Хайек показва как държавният контрол върху икономиката предизвиква негативни ефекти като намаляване на икономическата сигурност, възнаграждаване на неефикасния и наказване на ефикасния труд, нарастващо недоверие към държавата.

Посланието на тази книга е вечно, и в същото време приложимо в множество конкретни ситуации. Изказано обаче във време, когато социалистическото мислене доминира в академичните среди, твърдението на Хайек, че "частната собственост е най-важната гаранция за свободата, не само за тези, които имат собственост, но и за тези, които нямат", за съжаление остава глас в пустиня.

Това е най-добрата, най-завършена творба на Хайек. "Пътят към робството" е истинска класика - Нюйоркската обществена библиотека я класира сред 100-те най-влиятелни книги на 20 век. Водещи историци, журналисти и редактори я нареждат на 4-то място сред най-добрите публицистични книги на миналото столетие.

"Пътят към робството" е задължително четиво за тези, които сериозно се интересуват от политика и в най-тесния, и в най-широкия смисъл на думата.

Този класически труд на Хайек по политическа философия, културна история и икономика идва в България със 60-годишно закъснение. Издателска къща "МаК"открива с нея своята нова поредица "Библиотека Аудиториум".

Книгата се издава по инициатива на Българското общество за индивидуална свобода - www.libertarium.net.

"Пътят към робството"
Фридрих А. Хайек

Издател: Издателска къща "МаК" ООД
Брой страници: 96
Цена: 7.00 лв.
Формат:108х84/32
ISBN 954-91541-2-2

Още от България