"Петрол срещу храни" е била опорочена, твърди комисията на Волкър

Програмата на ООН за Ирак е била опорочена и висши чиновници в организацията, отговорни за прилагането ѝ, които са нарушавали правилата. Това констатира в предварителния си доклад независимата комисия начело с Пол Волкър, която разследва твърденията за злоупотреби с най-голямата хуманитарна програма на ООН.

Волкър обяви в четвъртък, че има доказателства за конфликт на интереси, свързани с директора на програмата "Петрол срещу храни" Бенон Севан.

Според Волкър са допуснати нарушения на всички нива в управлението, финансовите транзакции и вътрешния одит на програмата за 60 милиарда долара.

В статия, публикувана в четвъртък във в. Уолстрийт джърнъл, самият Пол Волкър пише, че има сигурни доказателства, че Бенон Севан е насочвал договорите за петрол към определени фирми, което е пример за "напълно несъвместим конфликт на интереси".

Първите твърдения за корупция при изпълнението на програмата се появиха през януари 2004 г. в иракския вестник Ал Мада. Вестникът помести списък на 270 бивши правителствени служители, политици, журналисти и служители на ООН от 46 страни, които вероятно са се облагодетелствали от продажбите на иракски петрол чрез програмата "Петрол срещу храни".

В списъка фигурира и Българската социалистическа партия, която в указания период е била оглавявана от настоящия президент Георги Първанов.

Опорочаването на програмата "Петрол срещу храни" е дала възможност на Саддам Хюсеин и приближения му кръг да се облагодетелстват с милиарди долари, твърдят американски сенатори, чиято комисия води свое разследване.

Предстои да бъдат оповестени резултатите от проверката на комисията на ООН относно Коджо Анан, син на генералния секретар на ООН Кофи Анан.

Анан - младши е работил за швейцарска фирма, сключила договор с ООН по "Петрол срещу храни".

Докладът на комисията съдържа 200 страници. В него се казва, че е имало явни пропуски при управлението на програмата.

"Процесът на поръчки е бил опорочен, не са следвани установените правила, целящи да гарантират честност и отчетност", посочва Волкър.

Според него обаче не е имало широко разпространени системни нарушения.

Споделяне

Още от Свят