"Петролгейт": Паси да изиска от Ирак данни за финансираните от режима на Саддам

Комисията "Петролгейт", който разследва дали БСП е била финансирана от режима на Саддам Хюсеин, моли с писмо министъра на външните работи Соломон Паси МВнР да поиска по официален път наличната архивна информация от правителството на Ирак за български лица, фирми и организации, финансирани от предишния режим.

Писмото е изпратено тази седмица, информира председателят на комисията Борислав Ралчев по време на заседанието на комисията в четвъртък.

Асен Агов от ОДС предлага, ако е необходимо, външно министерство да командирова свой представител в Ирак, за да донесе документите. Той поиска още българската мисия в ООН да вземе данните от извършваното от ООН проучване на корупционни механизми, които са действали при размяната на петрол срещу храни и хуманитарни помощи.

До момента, заради съпротивата на БСП и ДПС, както и с тихата подкрепа на НДСВ, комисията не е открила категорични доказателства за твърденията в иракския в "Ал Мада", че БСП е получавала петролни талони от Саддам срещу политическа подкрепа.

Комисията се натъкна обаче на достатъчно данни в разработки на службите за бизнес контакти с Ирак на бизнесмени, близки до "Позитано" 20, които подхранват съмненията за контрабанден износ на оръжие срещу петрол от Ирак.

Още от България