"Писмо на Саддам" зове към съпротива срещу САЩ

Писмо, за което се твърди, че е на сваления иракски лидер Саддам Хюсеин, призовава иракчаните да бойкотират назначения от американците режим и може да даде основания за твърденията за организирана съпротива вътре в Ирак, съобщи Би Би Си.

Посланието, което е публикувано в базирания в Лондон вестник Ал Кудс, призовава също така иракчаните да прогонят всеки, който е подкрепял американското нашествие.

Това е третото писмо, което се приписва на Саддам Хюсеин и което излиза в арабския вестник Ал Кудс, чиято редакционна политика е в подкрепа на сваления президент. Вестникът обвинява иракския народ, че е допуснал това.

Предишните писма бяха посрещнати със скептицизъм, отчасти защото почеркът не приличаше на този на Саддам.

"Докато ние се борим и преследваме страхливите американски и британски врагове, ние ви призоваваме да активизирате своята политическа роля, като бойкотирате всеки, който престъпните окупационни сили поставят да ръководи която и да е иракска правителствена или обществена институция", се казва в писмото.

То беше публикувано в разгара на поредицата атаки срещу американски войници в Ирак.

Адресирано е до "всички храбри синове на арабската нация и членове на партията Баас" и носи датата 25 май.

Електронният сайт на вестника разпространи и декларация, подписана от "общото командване на въоръжените сили за съпротива и освобождение на Ирак", в която се поема отговорност за вчерашното нападение срещу американски войници в иракския град Фалуджа. "Групи на специалните сили, на бригадите Фарук и на членове на партията Баас осъществиха съвместни операции срещу американските вражески сили в областта Фалуджа", се посочва в декларацията. В нея се отбелязва също, че "бригадите Фарук, военна организация за ислямска съпротива, поемат отговорността за убийството на американски войник в Багдад".

Според декларацията организацията действала съвместно с общото командване на иракските въоръжени сили и била под разпореждане на бившия иракски вицепрезидент Таха Ясин Рамадан.

Главният редактор на Ал Кудс Абдел Бари Атуан казва пред Би Би Си, че е убеден, че писмото - което той получил по факса от неизвестно място - е било написано от Саддам Хюсеин.

"Подписът е оригинален. Ние вече сме публикували две предишни писма от него, всичките три са с един и същ почерк. Мисля, това показва, че Саддам все още се крие и направлява съпротивата. Той предвиждаше в речи преди войната, че Ирак ще бъде окупиран и ще има партизанска война", казва той.

Според близкоизточния кореспондент на Би Би Си моментът, в който се публикува писмото, може да даде основание на твърденията, че има организирана съпротива в Ирак.

Посланието на Саддам Хюсеин и декларацията на "общото командване на иракските въоръжени сили" са изпратени до сайта по факс и автентичността им не може да бъде потвърдена, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?