"Подкрепа" застана зад нововремци за допитването

Предложението за закон, който да регламентира по нов начин референдумите, е навременно и обосновано, каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев след среща в парламента с ръководството на ПГ "Новото време".

Може отделни детайли да се нуждаят от уточнение, но като цяло смисълът, логиката и философията на подготвения закон за допитване до народа са правилни и ние ги споделяме, заяви Тренчев. Смятаме, че сегашният закон за референдумите е безсмислица и обида за българските народни избраници и на гласоподавателите, допълни той.

Председателят на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски посочи, че на разговора са били обсъдени въпросите, свързани с промяна на политическата рамка на България, с необходимостта от закон за референдумите, закон за изборите, Избирателен кодекс, закон за политическите партии, етичен кодекс на народните представители, закон за лобизма.

Ние се радваме, че получихме подкрепата на синдиката за усилията да променим законодателството в посока на повече пряка демокрация и повече мажоритарност в изборите, каза Севлиевски. Той допълни, че е бил обсъден и меморандумът между българското правителство и МВФ, както и теми, свързани със здравно-осигурителната област.

Запознахме ПГ "Новото време" с позицията си, че записът за класовете за прослужено време в проекта на меморандум е твърде обезпокоителен, каза Тренчев. Ако той се приложи в този вид, това ще доведе до намаляване на доходите на почти всички заети български граждани и ние категорично не можем да допуснем това, допълни той.

Ако политиците желаят конфронтация посред лято или в ранната есен, могат да опитат, каза президентът на синдиката. Той отбеляза, че МВФ е заел позиция, че по този въпрос не трябва да се бърза и са необходими широки консултации. Тренчев заяви, че КТ "Подкрепа" е готов да участва в такива разговори.

Константин Тренчев посочи, че на срещата от синдиката са проявили интерес към намерението на "Новото време" да регистрира политическа формация. Като хора опитни ги посъветвахме това да стане в експресен порядък, тъй като технологичното време до следващите избори не е много, каза президентът на синдиката.

Още от България