"Придворни дами" представя НДСВ в Холандия

25-минутен документален филм за управляващото в България Национално движение "Симеон Втори" бе излъчен два пъти по трети канал на холандската национална телевизия, съобщи Би Би Си. Под заглавие "Придворни дами" филмът представя две от водачките на листи, избрани за депутати - Юлияна Дончева и Милена Милотинова. Докато разказва как иска да промени нещата в България, бившата манекенка Юлияна Дончева се гримира и дори не поглежда към камерата. Милена Милотинова е снимана в едно от студията на Българска национална телевизия и се опитва в няколко изречения да представи концепцията на новото парламентарно мнозинство.

Исках да представя на холандската публика какво представлява движението на Симеон Втори, какви хора стоят зад него и какво ще означават те за моето семейство в България - разказва авторката Милена Будинова, която от близо 20 години живее в Холандия. Филмът е сниман съвсем наскоро в България по поръчка на програма "Васкрахт" на холандската национална телевизия. Той е част от по-голям авторски материал за 800-те дни на новото българско правителство, който Будинова ще прави също за холандската публика.

След като гледа "Придворни дами", за холандския зрител едва ли ще бъде трудно да си направи заключението, че новото парламентарно мнозинство е сформирано доста хаотично и то се представлява от популярни личности с малко или без никакъв политически опит. Народното събрание на България не е място, където трябва да се учиш - казва пред камерата и Гиньо Ганев. На това движение бяха възложени огромни надежди и аз исках да покажа как се е стигнало дотам, че един бивш цар да бъде избран за премиер - казва за българската редакция на Би Би Си авторката Милена Будинова. Според за холандската публика това е един парадокс.

Авторката е убедена, че скритият дневен ред на българския премиер Симеон Сакскобургготски е връщането към монархията и затова е озаглавила филма си "Придворни дами". Аз съм документалист, а не журналист, и представям фактите така, както ги виждам в момента. Може в бъдеще да бъда опровергана - обяснява още Милена Будинова.

Това не е първият документален филм на Милена Будинова за България, който холандската национална телевизия излъчва. През януари миналата година бе показан "Българският експортен продукт" - филм за две момичета, които са кандидатствали за работа на запад, без да знаят, че ще бъдат принудени да проституират в квартала на червените фенери в Амстердам. Също миналата година, но през май бе излъчен и "Някъде на ръба на Европа" за дом за сирачета в Луковит. Според авторката основната цел във филмите ѝ е да разкаже на холандската публика за България, част от която не знае дори за съществуването ѝ.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?