"Ромент Трейдинг" отказва да разкрие собствениците си

Адвокатите на "Ромент Трейдинг Лимитид" не желаят разкрият собственика на кипърската фирма. Изгоненият като заплаха за националната сигурност бизнесмен Майкъл Чорни твърди, че е собственик на фирмата, чрез която е превел 200 000 долара на фондацията, чийто председател е бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов.

По повод публикация в "Труд" за "дарението" на Чорни, на 30 януари 2004 г. фондацията заведе дело за причинени вреди, клевета и измама пред Областния съд в Никозия, Кипър, срещу "Ромент Трейдинг Лимитид", "Интердилеа Номинис Лимитид" и Николас Трипидес.

Адвокатите на регистрираната в Кипър фирма обаче са направили възражение срещу искането на фондация "Демокрация" за разкриване на действителния собственик, се посочва в декларация на УС на "Демокрация", разпространена днес в парламента.

Димитър Абаджиев, който е член на ЕС на фондацията, определи позицията на адвокатите като "ясно свидетелство, че те се страхуват от истината - а именно, че Майкъл Чорни не е бил собственик на "Ромент Трейдинг Лимитид" към момента, в който е направено дарението".

По думите на Абаджиев е очевидно, че това е била добре организирана клеветническа кампания срещу фондацията и нейния председател.

Адвокатите на фондацията са направили искане Областният съд да разреши на Централната банка на Кипър да разкрие действителния собственик на "Ромент Трейдинг Лимитид", каза Абаджиев. Той обясни, че по кипърското законодателство това може да направи само централната банка и то със съдебна заповед.

Съдът ще вземе решение по възражението на адвокатите на "Ромент Трейдинг Лимитид" след 12 май, тогава изтича срокът, който съдът е дал за излагане на аргументите на фирмата за възражението.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?