"Шишеджам" търси терен за строеж на завод за плоско стъкло край Търговище

Депутатът от листата на ОДС в Русе Иво Цанев заяви пред mediapool.bg, че има информация, че турската компания "Шишеджам" преговаря за терени в района на Търговище и вероятно няма да строи завод за плоско стъкло в Русе

Според него основна причина за това решение е факта, че правителствената група за подкрeпа на проекта не е преценила, че при даряването на терена край Русе турската компания ще трябва да плати около 400 хил.лв данък.

Цанев имал информация, че "Шишеджам" е водила преговори по този въпрос, но вероятно не се е стигнало до съгласие. По думите му друга причина за изместването на завода от Русе е, че община Търговище е от тези с нулева ставка за данък печалба.

Депутатът смята, че за решението може да са допринесли и политически причини, заради по-силното присъствие на ДПС в региона на Търговище.

Преди няколко седмици вицепремиерът Лидия Шулева обяви, че турската компания няма да инвестира в Русе и търси близка община с нулева ставка за данък печалба.

За забавяне на активността на "Шишеджам" са и сведенията в русенската областна администрация, съобщава БТА. Областният управител Румен Януаров коментира, че е поканил турската компания с писмо да съгласуват и подпишат договора за терена, но представителите на "Шишеджам" не са се явили.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?