"Сокотаб" откри завод за преработка на тютюни в Пловдивско

Американската компания "Сокотаб" откри завода си за преработка на ориенталски тютюни край пловдивското село Равадиново. В изградената изцяло нова фабрика ще работят постоянно 170 души, а над 1000 работници всяка година ще бъдат наемани за сезонната преработка на тютюна.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски и земеделският министър Мехмед Дикме, които присъстваха на откриването, определиха вложението на "Сокотаб" като най-голямата инвестиция "на зелено" в България за последните две години.

В приветствието си премиерът изтъкна, че правителството е предприело редица мерки за поощряване на тютюнопроизводството в България - в края на миналата година са изразходвани над 21 млн.лв. за производство и изкупуване на тютюни тип "Вирджиния"; за първи път от три години насам производителите получават и допълнителна премия за второ качество "Вирджиния"; също в края на миналата година правителството въведе и премии за два експериментални сорта, които се внасят от Съединените щати, за да насърчи производството у нас и на нови сортове.

Същевременно земеделският министър Дикме предупреди, че през 2004 г. ниският курс на долара ще се отрази върху определянето на размера на премиите и на целевата помощ за тютюнопроизводителите. Той предупреди да няма свръхочаквания, защото премиите не могат да се увеличават до безкрайност. Квотите обаче ще се вдигат.

Правителственото решение за размера на премиите ще бъде готово до 2 седмици, а в сряда фонд "Тютюн" ще обсъжда минималните изкупни цени.

За да изнесем тютюна, който нашите цигарени фабрики не могат да преработят, той трябва да е конкурентноспособен на външния пазар, а това означава, че държавата трябва да подпомогне и компаниите, които го изкупуват и изнасят, допълни Дикме.

Още от Бизнес