"Солиден напредък" в издирването на забранени оръжия в Ирак

Американски служител, който ръководи операцията по търсене на иракските оръжия за масово поразяване, заяви, че е постигнат "солиден" напредък.

Дейвид Кей, специален съветник на ЦРУ, каза, че иракски учени сътрудничат на издирването. Той обаче предупреди, че ще трябва време за намиране на доказателства, защото иракчаните са разработвали оръжията повече от 20 години, предаде Би Би Си.

Кей заяви пред репортери, че има нови доказателства и че сътрудничеството от страна на иракчаните е довело до изследването на нови обекти, неизвестни до този момент.

Изявлението на Дейвид Кей идва в момент на засилващ се натиск върху президента Буш и британския премиер Тони Блеър да представят доказателства за иракската военна програма, за да защитят решението си за война

"Мисля, че американците трябва да бъдат подготвени за изненада", заяви Дейвид Кей, цитиран от Си Ен Ен.

Бившият оръжеен инспектор на ООН Дейвид Кей и генералът от армията на САЩ Кейт Дейтън докладваха вчера на закрити заседания пред две сенатски комисии - за въоръжените сили и за разузнаването.

Кей бе изпратен от ЦРУ в Ирак като специален съветник по стратегията за издирване на предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение. Дейтън, който оглавява операциите в агенцията за военно разузнаване към Пентагона, е шеф на групата в Ирак, търсеща доказателства за наличието на иракски химически, биологически и ядрени оръжия.

Всяка следваща седмица откриваме фундаментални неща, каза ген. Дейтън пред репортери след изслушването.

Кей заяви, че по време на първите шест седмици от издирването са разкрити полезни документи за иракските програми за оръжията за масово унищожение.

Кей посочи също, че екипите са открили и "някои физически доказателства", отнасящи се до иракските оръжия, но отказа да конкретизира от какъв характер са доказателствата. Той допълни, че намирането на доказателства било затруднено от разрушенията по време на войната и последвалите грабежи.

"Мисля, че имаме солиден напредък. Той е предварителен. Не сме на последната фаза на пълна информираност за иракските програми за оръжия за масово унищожение, нито сме намерили такива оръжия. Това ще отнеме време. Иракчаните са разработвали тези оръжия 20 години и тяхното укриване е било съществена част от програмата", посочи Кей.

Иракчаните са показали на разследващите екипи как оръжейните програми са били укривани.

"Имаме хора, които са вземали участие при маменето на оръжейните инспектори на ООН, сега ни казват как са го правили", обясни Кей.

Иракчаните също така са завели разследващите екипи до места, които не са били известни на американците преди войната в Ирак, при която бе свален Саддам Хюсеин.

Председателят на сенатската комисия по въоръженията Джон Уорнър посочи, че той самият никога не е очаквал да бъдат намерени "димящи дула", т.е., действащи оръжия. Според него намирането на самите оръжейните програми, както и на програмите за измама и отричане ще доведе и до разкрития за самите оръжия за масово поразяване.

Сенатор Джей Рокфелер, висшият демократ в комисията по разузнаване, каза, че според него има много добри шансове за евентуално намиране на оръжия.

Запитан дали е уверен, че това ще стане, той каза: "Не зная дали съм уверен или не, но естествено, имам надежда, че ще намерим оръжия за масово унищожение и мисля, че шансовете за това са много добри".

Той също така смята, че ако такива оръжия съществуват, те ще бъдат открити оттук нататък.

"Винаги съм имал усещането, че тези оръжия може би са заровени в някъде в пустините на страната с размери колкото Калифорния. Там може да има изненади", каза Рокфелер.

Някои демократи обаче казват, че е от критична важност намирането на актуални оръжия, а не само на доказателства като оръжейни програми.

Ако не открием оръжия за масово унищожение и ако не открием, че те са били подготвени за незабавна употреба, авторитетът на американското правителство както навън, така и в страната, значително ще пострада, посочи Боб Греъм, който е вероятен кандидат - президент на Демократическата партия.

Дейвид Кей каза, че съществува теоретична възможност Ирак да не е притежавал забранени оръжия, но изтъкна, че не това е изводът, който може да се направи от всичко, което екипите са открили досега.

Екипът на Кейт Дейтън се състои от 1500 човека, предимно американци и неколцина британци и австралийци. От юни те търсят оръжия за масово унищожение в Ирак.

Споделяне

Още от Свят