"Търговска лига" иска оставката на здравния министър

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев да си подаде оставката заради лошо управление на здравеопазването, призова Тихомир Каменов, председател на Надзорния съвет на "Търговска лига - Национален аптечен център".

Министерството на здравеопазването ни дължи по държавни поръчки 4 милиона 592 хиляди лева, държавните болници ни дължат общо 18 милиона и 50 хиляди лева, от които над 3 милиона вече са с настъпил падеж, а общинските болници ни дължат 2 милиона 343 хиляди лева, от които 1 милион 334 хиляди лева са вече с настъпил падеж, каза Каменов.

Самият министър Богоев обаче заяви в парламента, че министерството не дължи нищо и дори е превело с 1,6 млн. лева повече на "Търговска лига". Според здравния министър "Търговска лига" посочва неверни суми, защото това била цената на всички доставени лекарства, а договорите с болниците са сключени с клаузи за отложено плащане.

Започнали са минимални издължавания на част от дължимите суми от някои болници, въпреки че МЗ насърчава болниците да прекратят законно сключените, след процедура по Закона за обществените поръчки, договори с фирмата, каза Каменов, цитиран от БТА. Според него министър Богоев и негов заместник дават открити напътствия да се търсят други доставчици, като не се плаща на основния

кредитор. По думите му в най-тежко състояние са университетските болници в Пловдив и Плевен, а в от столичните болници най-голям недостиг на лекарства има в Александровска болница. Някои от болниците имат просрочени дългове в продължение на две години, уточни той.

Липсата на животоспасяващия медикамент за онкоболни жени TAXOL е причинена от отказа на министър Богоев да сключи договор със спечелилата конкурс "Търговска Лига", дори и след потвърждаване на решението от Върховния административен съд, каза Каменов. По думите му в болниците липсват и противохепатитни ваксини за новородени, както и такива срещу детски паралич, като двете са включени в задължителния имунизационен календар на децата.

Министър Богоев държи в сметките на МЗ над 14 млн. лв., а цялото болнично здравеопазване страда от липса на нормално финансиране, допълни той.

Извършената вчера масирана данъчна ревизия от над 200 инспектори и 100 полицаи в 23 бази на фирмата в страната има единствено за цел силово спиране на дейността на фирмата и е в резултат на сигнал, постъпил от председателя на Съюза на фармацевтите, каза Каменов. По думите му друга фармацевтична фирма - "Либра", финансира съюза.

До момента резултатите от данъчните и митническите проверки не показват липси или нарушения от страна на фирмата, добави Каменов. Проверката е започнала вчера сутринта в 8.00 часа, а заповедта за нея е издадена в 13.00 часа, уточни той.

"Търговска лига" ще продължи да събира парите си от болниците и Министерство на здравеопазването, като не е изключено да заведе съдебни дела срещу здравното ведомство или министъра на здравеопазването, предупреди Красимир Каменов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: