"Терем" плащало на министерство на отбраната по решение на правителството

По силата на решение на правителството държавното предприятие "Терем" е трябвало да заплати на министерството на отбраната, за да му бъде изготвена програма, по която да бъдат унищожени старите оръжия. Това става ясно от днешните изявления на министъра на отбраната Николай Свинаров.

Според публикации в пресата, зам.-министърът на отбраната Георги Пасков сключил договор за 100 000 лв. с дружеството "Терем", за да напише програмата. Контрактът бил подписан на 8 май м.г. от тогавашния директор на холдинга Владо Владов, който в края на миналата година бе уволнен от Свинаров заради скандала с незаконен износ на редуктори от търговишкия завод на "Терем". Пак според публикациите, в последния работен ден на 2002-ра новият управителен съвет на дружеството е анулирало договора, но преди това Пасков е успял да вземе авансово 25 000 лева.

В опит да опровергае днешните публикации, министърът на отбраната Николай Свинаров отговори на журналистическите въпроси следното: "Не става въпрос за нищо друго, освен за изпълнение на решение на Министерски съвет за утилизацията, като се събират първоначални суми от предприятията от военно-ремонтния комплекс и военно-промишления комплекс. Терем е сред тези предприятия и въз основа на това е получена една сума. Няма никакви хонорари, никакви лични сметки". И добави, че преди да напишат статиите си, журналистите е трябвало да изчетат договора.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?