"ТИМ" недоволни от смяната на Пламен Петров

Недоволство от обявените днес промени в правителството демонстрира публично варненската групировка "ТИМ".

Корпоративният секретар на "ТИМ" Николай Николаев коментира пред Дарик радио, че структурните промени в кабинета будят недоумение. По думите му, бившият министър на транспорта Пламен Петров нямал особени негативни резултати, които да изискват неговата смяна. Николаев заяви още, че не трябвало "бившият вицепремиер Николай Василев да обира всички негативи на кабинета". От думите му не стана ясно какво има предвид при положение, че Василев остава вицепремиер и министър, но на мястото на Петров.

Николаев прогнозира, че промяната на функциите на министрите няма да доведе до положителни резултати, защото те трябвало да сменят с нови вече усвоените ресори.

Според секретаря на "ТИМ корпорация" било трудно да се определи с какво точно ще се занимават Пламен Панайотов като вицепремиер по евроинтеграцията и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. Пред медиите премиерът Сакскобургготски ясно показа, че преговорите с Брюксел остават прерогатив на Кунева, а Панайотов ще контролира дейността на министерствата и ведомствата вътре в страната по прилагането на договореното с ЕС.

Без да споменава уволнените заедно с Петров министри на здравеопазването, образованието и Неждет Моллов, Николаев заяви, че Симеон Сакскобургготски трябва аргументирано да обоснове какви са причините за персоналните промени, които са направени.

По-късно днес стана ясно, че двама от петте заместника на Пламен Петров са подали оставки. Това са Златолина Мукова и Марин Атов, които са взели решение още вчера, когато за разбрали за смяната на шефа си.

Възпитаничката на столичната английска гимназия и на техническия университет Златолина Мукова отговаряше за финансите, структурната реформа в министерството и приватизационните сделки.

Марин Атов, който е съученик на Пламен Петров от английската гимназия, бе назначен с ресор телекомуникации, съобщения и развитие на високите технологии.

От пресслужбата на МТС са потвърдили пред БТА, че по-късно днес Николай Василев, който от утре ще поеме поста на министър Пламен Петров, вероятно ще посети министерството.

Още от България