"В Македония са запазили много добри чувства за цар Борис III"

- България има такива договори с Гърция, Турция, Румъния и Албания. С Югославия нямаме, защото тя се беше самоизолирала от международната общност. Нямаме и с Македония, защото процесът на сближаване между Македония и България започна преди две години. Нормално е да се направи такъв договор, за да могат отношенията да се развиват по един нормален начин. Създаването на такива договори е международна практика, приета и от балканските страни. С такъв договор никой няма да си задава въпроса, защо България помага на Македония. Българското правителство освен декларацията гласува и това, че ще помага на Македония и военно, и морално, и материално.

- Правили ли сте сондажи с ваши партийни партньори в Македония за настроенията им и евентуално тяхно желание за сключване на подобен договор?

- Македония би приветствала едно подобно предложение. Ние имаме контакти с управляващата партия - ВМРО-ДПМН. Подобна идея не им е чужда, тя на практика помага и на тях, за да могат да получават помощ от България.

- Македония искала ли е конкретна помощ от България, която все още не е оповестена пред обществеността?

- Когато Македония изпадна в тази тежка ситуация, българското правителство оказа всякаква помощ, включително и военна.

- Как вие, като единствената по-стара партийна емблема, обвързвана с Македония, ще съчетавате символа на Симеон ІІ и Македония?

- България е заинтересована от това държавността в Македония да бъде защитена, да запази своите граници и своя суверенитет. Какво ще направи цар Симеон ІІ е нещо, което той самият трябва да обяви.

- За Македония българската корона е особен символ, а Симеон ІІ я олицетворява по някакъв начин.

- За мнозинството от хората в Македония българската корона е един съвсем нормален символ, както е за повечето хора в България. За времето 1943 -1944 г. Симеон ІІ е бил цар и на Македония, така че няма нищо особено в това. Дори през седемдесетте години, когато в България беше забранено да се говори за короната, в Македония съм виждал снимки на царското семейство. По-възрастното поколение, което помни управлението на бащата на Симеон, са останали с много добри чувства.

- Символът на българското присъствие в Македония няма ли да предизвика определени противоречиви чувства към вас като партия?

- Не виждам как ще стане това.

- Вие като участник в една коалиция, близка или под егидата на цар Симеон ІІ, няма ли да бъдете затруднени в контактите си с Македония и македонските партии? Въпросът е, че символът на българската корона се определя като окупация в Македония.

- Това са тезите, които развиваха комунистите в България и комунистите в Македония. Българската корона беше символ на какви ли не измислени и лоши неща. Какво мисли един или друг комунист не ме притеснява.

- На какво всъщност е била символ българската корона през онзи период?

- Както и в България - на държавността.

- Значи те възприемат българската корона, като корона обединител?

- България е била монархия начело с цар Борис ІІІ. По времето на това управление 42% от бюджета на българското кметство се е изразходвал за строежа на училища, читалища, жп линии, пътища в Македония. За окупация може да се говори след 1944 г., когато България бе окупирана от съветската армия, а Македония от Югославия.

- А през 1943 г. за какво може да се говори в Македония, ако не за окупация ?

- За каква окупация говорите, като не е имало македонска държава.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?