"Въодушевлението от Симеон си остава въодушевление от един непознат"

В обзорното си предаване "Европа днес" германското радио "Дойчландфунк" излъчи репортаж от София, посветен на влизането на цар Симеон Втори в политиката. Решението на Симеон Втори да участва в изборите през юни, според авторите, е предизвикало вълна на въодушевление сред политически разочарованите българи, не защото те желаят връщане на монархията, а защото действително очакват промяна от политически неопетнения досега и също така неопитен Симеон Втори.

В репортажа си от София журналистката Андреа Беа съобщава за благоприятните социологически прогнози, отреждащи на парламентарните избори на Симеон Втори 18 процента в сравнение с 21% за управляващата коалиция. Според социолозите царят печели с образа си на неопетнен носител на надежда, който притежава западен опит, разказва авторката.

В съботното си издание столичният вестник "Берлинер цайтунг" посвети водеща колона на Симеон Втори и неговото участие в политиката.

Голяма статия за царя помести и вестник " Берлинер моргенпост". Тя е озаглавена "Завръщането на царя". Според автора ѝ Борис Калноки, Симеон Втори има добри шансове да стане премиер на България. На първо време Симеон не може да стане цар, той не може да стане и държавен глава, без промяна в конституцията, затова му е останал само един начин да ръководи народа си - като премиер, смята авторът.

"64-годишният Симеон е енергичен и успял, той не е хладен аристократ с поглед в миналото, а деен тип с чар и забавно достойнство. Той не се стреми да бъде на преден план, защото знае, че и без това предният план е там, където е той."

"Ако се вярва на социологическите проучвания половината българи имат повече респект и симпатия към него, отколкото към която и да била друга фигура от обществения живот", пише още авторът.

"Въпреки цялата популярност на Симеон въодушевлението от него си остава въодушевление от един непознат. Българите знаят, че той е забогатял от своя бизнес в Испания. Но какъв точно е този бизнес? Никой не знае точно, а и Симеон не говори много за това. Когато го питат, казва че е бизнес консултант".

В заключение авторът Борис Калноки посочва, че от 1989 година насам никоя от партиите в България не е успяла да даде истинска перспектива на хората. "Политическата класа на страната е изхабена и Симеон е единствената видима алтернатива. Ако той успее да помогне на хората за по-добър живот, един ден може да стане цар. Ако не успее, разочарованието може бързо да се обърне в гняв на бедните срещу богатите".

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?