"Юкос" може да съди Кремъл за 25 млрд. долара

Иск за 25 млрд. долара срещу руското правителство може да подадат акционерите на "Юкос" в международен съд. Това съобщи представител на групата МЕНАТЕП, който е и собственик на 60 процента от акциите на компаниите за руското издание ГАЗЕТА. GZT. RU.

Съобщената сума се получава като разлика от стойността на "Юкос" от преди ареста на Михаил Ходорковски, възлизаща на над 32 млрд. долара, е настоящата капитализация на компанията, определена на 6,1 млрд. долара.

По мнение на акционерите на "Юкос" това рязко понижение на пазарната стойност на цена на компанията се дължи на действията на данъчните органи, които по мнение на притежателите на нефтения гигант са били ръководени от политически мотиви.

Както стана ясно по-рано, групата МЕНАТЕП е подала иск срещу руското правителство от името на регистрираната в Кипър компания Hulley and Yukos Universal. Претенциите ѝ се основават на Енергийната харта, която защитава правата на инвеститорите. Съгласно международния документ, който е подписан и от Кипър, и от Русия, на инвеститорите трябва да се изплаща компенсация по пазарни цени за нанесени щети на техните активи или тяхната национализация.

Ако в тримесечен срок МЕНАТЕП и руското правителство не се споразумеят по иска, групата има право да се обърне към международен арбитражен съд.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?