Р. Петков обеща да си вършат работата при справяне с безредиците

Министърът на вътрешните работи Румен Петков (БСП) увери, че силите на реда ще са безкомпромисни при опити за безредици и нарушаване на етническия мир и че няма да се допусне създаване на Национална гражданска гвардия, каквато последно предложи крайният националист Боян Расате.

Това заяви Петков в понеделник след съвещание на ръководството на МВР при президента, посветено на последните ромски размирици и реакцията на Българския национален съюз (БНС) за формиране на гвардия от доброволни отряди.

"Конфликтът в "Красна поляна" не е от вчера и няма да завърши утре, но искам да подчертая, че всички, които участваха в инспирирането и реализацията на безредиците, ще усетят закона с цялата му тежест", заяви Румен Петков.

Въпросът за гвардията ще бъде отнесен до прокуратурата, за да се прецени доколко е законно създаването на подобни “паравоенни структури” с “кафяв привкус”, съобщи министърът на излизане от президентството.

"При всички случаи тиражирането на мащабно противопоставяне и самоорганизация на хора от ромски произход да се бранят от хора от български произход и да се създават групи да интервенират хора от ромски произход е най-малкото предпоставка за създаване на междуетнически конфликт", смята вътрешният министър.

Расате мотивира изграждането на гражданска гвардия с неспособността на държавата да се справя при безредици като тези в “Красна поляна”. Идеите за  подобни сдружения възникват циклично, винаги във връзка с ромски брожения или напрежение между българи и роми. За гвардия срещу ромската престъпност пръв се обяви лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев, впоследствие със сходни инициативи излязоха “Атака” и ВМРО.  

Подобни организации са допустими, ако става дума за охрана на селскостопанска продукция, смята вътрешният министър. Той предупреди и за “неприемливата” посредническа роля на ромски лидери като този на “Евророма” Цветелин Кънчев (Дон Цеци), и на националистически като Расате.

“Това вече създава опасност за нарушаване на етническия мир", каза Румен Петков, след като обсъди проблема с президента Първанов.

По думите му вече са проведени разговори с всички лидери на ромски организации и им е казано, че МВР ще е “безкомпромиснo” и няма да се допуска те да бъдат посредници на институциите при решаване на такива проблеми.

Миналата седмица Дон Цеци бе в района на ромските вълнения заедно със зам.-вътрешния министър, кмета на София и формалния лидер на партия ГЕРБ, доведен от кмета. Полицията наблюдава от дистанция как на 14 август през нощта десетки роми, въоръжени с лопати, прътове и др. обръщаха коли, кофи за боклук и безчинстваха в “Красна поляна”, подведени от слух, че ще ги нападат скинари. Обяснението на главния секретар на МВР беше, че полицията не знаела колко твърдо да пипа и дали няма да бъде обвинена в “дискриминация”.

Някои твърдят, че полицията не се е намесила достатъчно твърдо, други твърдят, че превишава правата си, коментира в понеделник министър Петков и  изрази несигурност дали ще “доживее да намери баланса”.

Според Петков причината за размириците е употреба и злоупотреба с алкохол, както и хулигански прояви - нещата се “доизясняват”. Той отхвърли версията за конфликт на наркопазара.

 35 профилактирани, 14 разговарят

От думите на министъра стана ясно, че през изтеклите шест дни общо 35 лица от ромски произход са миналите през РПУ-тата в цел “профилактика”. Петков обаче не обясни как точно са били “профилактирани” ромите и какво е правното основание за полицейски действия спрямо тях. Единственото уточнение бе, че 16 от тях са станали известни с нещо на полицията.

От четиримата роми, срещу които има доказателства, че са подбуждали размириците са хулиганствали, трима все още са в ареста, а един е освободен срещу гаранция от 1000 лева.

Освен ромите, на 16 август в района около НДК са били задържани и 14 младежи, престояли в ареста едно денонощие. По думите на Петков, те са показали близко до нормалното за “скинхедс” поведение и са имали намерение да тръгват към “Красна поляна”. В тях са намерени и иззети боксове и ножове. С тях е било “разговаряно” и след изтичането на полицейското задържане, те са освободени.

Запитан дали има самонастанили се роми в т.нар. Виетнамски общежития, Петков отговори, че това поставя отново въпроса дали отговорните институции достатъчно добре следят точната адресна регистрация на

В съвещанието при президента участваха още зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Пенков, главният секретар на МВР Илия Илиев и Иван Дражков, директор на контраразузнаването. Присъствието на Држаков бе обяснено с това, че “случаят все пак е достатъчно сериозен”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?