Р. Владимиров: Ще отнемем на следващия кабинет правото да продава евтино жилища

Промени в законодателството ще орежат следващото правителство от възможността да си раздава евтини жилища, стана ясно в понеделник от изявление на областния управител на София-град Росен Владимиров.

Той изрази надежда до края на мандата на този кабинет промените в нормативната уредба за разпореждане с държавно имущество вече да са факт. По думите му, членовете на политическото ръководство и държавните служители в следващия мандат вече ще плащат ведомствените апартаменти не на базови, а на пазарни цени, при това при завишени критерии.

Темата отново е на дневен ред след като медиите огласиха, че Външно министерство продава евтино жилища четири месеца преди края на мандата.

Росен Владимиров, който е и зам.-председател на ДПС, преповтори тезата си, че в момента законодателни пропуски пречат за уреждане на въпроса с ведомствените жилища. Същата позиция областният управител защити още преди година, когато избухна скандала с платения с компенсаторки апартамент на строителния министър Валентин Церовски. Тогава стана ясно и че от правото на евтино ведомствено жилище са се възползвали още депутатката Гадар Хачикян, тогавашният министър Неждет Моллов, министърът на държавната администрация Димитър Калчев, зам.-транспортният министър Никола Янков, заместничката на Церовски Петя Гегова, шефката на правителствената пресслужба Цветелина Узунова, както и самият Росен Владимиров.

Въпреки сериозния обществен отзвук, който предизвика раздаването на евтини жилища и изразеното желание от страна на управляващите да допълнят пропуските в законодателството, промените в нормативната база все още не са факт.

Областният управител на София-град предостави данни, че в периода от 1997 година има и случаи на апартаменти, платени изцяло с компенсаторки, което обаче не е незаконно. В областната управа и в момента имало около 20 молби за ведомствени жилища, допълни Владимиров. По думите му по време на следващото управление от различни европейски фондове в страната ни ще влязат около 20 млрд. евро, което значително ще подобри стандарта на обществото и няма да се налага служителите да бъдат стимулирани да работят в администрацията с такива допълнителни придобивки. В момента заради неатрактивната заплата в администрацията имало сериозно текучество на млади специалисти, допълни управителят на София-град.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?