Р. Желева можела да бъде и еврокомисар и заместник-председател на (ЕНП)

Постовете член на Европейската комисия и заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) са напълно съвместими, заяви генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес – Истурис, цитиран в неделя от БТА.

Повод за коментара му са появили се в български медии твърдения, че министърът на външните работи Румяна Желева, която е номинирана за комисар и същевременно за заместник-председател на ЕНП, не може да заема едновременно и двата поста в случай на избиране, тъй като кодексът за поведение на членовете на Европейската комисия не го позволявал.

Това е абсолютно невярна информация и нямам представа кой я е предизвикал. Вече има подобен случай - със сегашния заместник-председател на Европейската комисия и отговарящ за транспорта Антонио Таяни, който е и заместник-председател на ЕНП. Във връзка с този случай правните експерти на Европейската комисия извършиха официално проучване, според което двата поста са напълно съвместими, посочи Антонио Лопес- Истурис.

Антонио Таяни, който е номиниран за новата комисия, отново е кандидат за заместник-председател на ЕНП. Освен това в подобно положение като българската кандидатка за комисар е и номинираният от Франция за член на Европейската комисия комисар Мишел Барние, добави той.

Изборът на новото ръководство на ЕНП ще стане на предстоящия ѝ конгрес, който е насрочен за 9 и 10 декември в Бон.

Състезанието за заместник-председатели ще бъде много оспорвано, тъй като има 18 кандидати за десет места.
Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?