Работа, работа, работа: Спецпрокуратурата и съдът отчетоха "добри практики" и стотици тежки дела

Иван Гешев на бдение в защита на специализираното правосъдие. Снимка: БГНЕС

Спецпрокуратурата и съдът, за чието закриване настояват няколко партии в отиващия си парламент, продължават с офанзивата в своя защита. Преди десетина дни прокурори, начело с шефа на държавното обвинение Иван Гешев, излязоха пред съдебната палата. Мълчаливи прокурорски протести имаше в цялата страна. В понеделник от държавното обвинение продължиха с отчет на свършеното. Спецсъдилищата пък публикуваха списък с над 150 сложни и тежки дела, които са висящи в момента.

Евроджъст ни харесва

Прокуратурата посочва участието в няколко международни акции под ръководството на Евроджъст, за които са получили похвали. Отчетът им е озаглавен "Добри практики". Цитирани са разследвания срещу престъпни групи за измами, компютърни престъпления, незаконно разпространение на телевизионни програми, фалшиви пари и др.

Цитрирани са няколко благодарствени писма от Евроджъст и Сикрет сървис, както и други служби.

"В Доклада на Евроджъст за 2020 г. специално внимание е отделено на два казуса с водещото участие на Специализираната прокуратура. Единият е именно разследването на международна организирана престъпна група, извършваща измами в различни страни от ЕС чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и дигитални платформи за търговия. Другият е за проведена съвместна операция на територията на 11 държави на 10.11.2020 г., довела до разкриване на международна организирана престъпна група за незаконно разпространение на телевизионни програми, компютърни престъпления и изпиране на пари“, посочват прокуратурата.

Тежко и сложно

Спецсъдът и апелативният спецсъд пък пуснаха списък с дела, висящи пред двете институции в момента. Това са производства с т.нар. "фактическа и правна" сложност, т.е. голям обем от доказателсва, обвинеяеми, свидетели и т.н., които изискват повече време за разглеждане.

В писмото на съдилищата няма коментар за работата им, а само изброяване на дела. Някои от тях стоят на първа инстанция от 2014 г., макар че тези съдилища бяха създадени именно с идеята за бързо правосъдие.

Закриване ли?

Закриването на спецсъда и прокуратурата бе одобрено на първо четене в правната комисия на парламента в края на миналия месец. Предложението бе на "Демократична Бъглария". Още тогава бе ясно, че няма шанс законопроектът да бъде одобрен окончателно, тъй като предстои разпускане на парламента.

Въпреки това прокуратурата реагира на намеренията. Първоначално бе организирано "мълчаливо бдение" в защита на специализираното правосъдие. След това бяха изпратени писма за приноса към върховенството на закона на двете структури до европейските институции.

Споделяне

Още от България