Работата на Делян Пеевски като следовател се равнява на нула

Снимка: БГНЕС

"Брой на досъдебните производства и следствени дела, които са били разпределени на г-н Делян Славчев Пеевски: 0, Брой изготвени от г-н Делян Славчев Пеевски обвинителни заключения, заключения с мнения за прекратяване и заключения с мнения за спиране - 0; Брой извършени от г-н Делян Славчев Пеевски следствени поръчки и проверки: 0."

Такава е добре пазената тайна, която градският прокурор на София най-накрая бе принуден да разкрие след година и половина съдебна битка. Информацията бе поискана от в. "Капитал", който в петък публикува и отговора.

Пеевски е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба през 2005 г., въпреки че не притежава необходимия по закон стаж. Впоследствие той встъпва в магистратската длъжност за кратко, докато е избиран ту за народен представител, ту за зам.-министър. Благодарение на законодателна промяна, прокарана по времето на тройната коалиция, стажът, който той има в изпълнителната власт и парламента, се зачита за магистратски и така въпреки че реално е бил следовател само няколко месеца, на хартия положението е друго.

Тезата, че Делян Пеевски има опит като следовател, беше единственият конкретен аргумент на бившия премиер Пламен Орешарски да го предложи за шеф на ДАНС през 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България