Работата на ТЕЛК остава блокирана до приемането на нова наредба

Работата на ТЕЛК остава блокирана до приемането на нова наредба

Работата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) остава блокирана до приемането и обнародването на нова Наредба за медицинската експертиза, което ще отнеме още поне две-три седмици. Това стана ясно от писмо на зам.-здравния министър Мирослав Ненков до Регионалните здравни инспекции по проблема. В него се посочва, че Министерството на здравеопазването няма законово основание за приемане на указания или други актове, с които да реграментира отменените от съда текстове в наредбата.

Преди седмица стана ясно, че досегашната методика в Наредбата за медицинската експертиза е отменена от съда, а лкарите, работещи в ТЕЛК, няма как да работят по старата методика, която е с групи инвалидност, а не с проценти намалена работоспобност. Старата методика противоречи на сегашната нормативна уредба и софтуерният продукт, с който работят лекарите в ТЕЛК, не е пригоден за нея.

Преди ден проблемът беше обсъден от здравния и социалния министър. Бил е проведен разговор и с ресорния вицепремиер Валери Симеонов с цел спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да бъде приет новия вариант на Наредбата за медицинската експертиза. По предварителна информация НСТС ще бъде свикан още идния вторник на 6 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?